Woensdag 15 mei om 21.10 u wordt in de uitzending De ongetemde Jager van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO 2 aandacht besteed aan onderzoek naar de huiskat. Onze collega Raymond Klaassen werkt hieraan mee en is te zien in de uitzending
De huiskat heeft ons stevig in zijn klauwen. Maar weinig mensen zijn bestand tegen het charmeoffensief van de kat. Ze zijn een doorn in het oog van natuurbeschermers omdat ze ook jagen op beschermde diersoorten. De Kennis van Nu onderzoekt de impact die onze huiskat heeft op de natuur.
Alleen al in Nederland leven ongeveer 2,6 miljoen katten bij een baasje en daarnaast zwerven er bijna een miljoen huiskatten zonder eigenaar door Nederland. De Kennis van Nu-presentatoren Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen willen weten: wat moeten we met onze huiskatten? Hoe kunnen we voorkomen dat ze jaarlijks meer dan 16 miljoen vogels doden?
De band tussen mens en kat
De warme band tussen mens en kat ontstond ongeveer 12.000 jaar geleden. Wilde katten kwamen onze nederzettingen binnengeslopen om op muizen te jagen. Ze leerden langzaam om ons gezelschap te verdragen. Uit de wilde kat ontstond een nieuwe diersoort: de huiskat. Evolutiebioloog Rutger Vos toont Diederik hoe weinig de huiskat van de wilde kat verschilt. Terwijl andere gedomesticeerde dieren zoals de hond, de koe en het schaap totaal niet lijken op hun wilde voorouders, lijkt de huiskat sprekend op de wilde kat. Rutger Vos stelt dat de huiskat de mens gedomesticeerd heeft om verzorgd te worden in plaats van andersom.
Zenderonderzoek naar ruimtegebruik
Dat de huiskat nauwelijks gedomesticeerd is, is ook duidelijk te merken aan zijn onverminderd sterke jachtinstinct. De huiskat is geen inheems dier en heeft in de Nederlandse natuur niks te zoeken, stellen ecologen. Diederik gaat mee met bioloog Raymond Klaassen, die huiskatten een zender omdoet om te zien hoe ver ze van huis gaan. Jagen ze ook in het beschermde weidevogelgebied?
De bovenstaande afbeelding laat resultaten van het genoemde zenderonderzoek zien. Al deze punten zijn GPS-posities van één huiskat over 3 dagen tijd. De maximale afstand die deze kat heeft afgelegd is 600 m en dat is representatief voor deze groep huiskatten.
Er leven in Nederland bijna een miljoen verwilderde huiskatten, oftewel katten die op eigen kracht overleven. Ze zijn een doorn in het oog van natuurbeschermers omdat ze ook jagen op kwetsbare diersoorten. Elisabeth brengt met bioloog Maarten Schrama een bezoek aan Schiermonnikoog waar ongeveer vijftig verwilderde huiskatten leven, die zich als schuwe, wilde dieren gedragen. In de provincies Utrecht en Friesland mag er gejaagd worden op verwilderde katten, maar wie schiet op een kat is zijn leven niet zeker.
De uitzending zal hier terug te zien zijn.