Wordt verplaats i.v.m. de huidige coronamaatregelen. Jaren lang waren blauwe kiekendieven een typische broedvogel van de Waddeneilanden. Maar waar zijn ze gebleven? In Nederland broeden er de laatste jaren nog maar gemiddeld 10 paartjes. Vanaf 2009 verschenen ze als broedvogel in de Groninger akkers. Hoe vergaat het ze sindsdien? Wat wordt er gedaan om deze vogels als broedvogel voor NL te behouden? Wat weten we inmiddels over deze soort en welke vragen hebben we nog? In de winters verblijven er vele blauwe kiekendieven meer in NL dan in het broedseizoen. Waar komen die vandaan? En waar blijven de Nederlandse kiekendieven in de winter?
Sinds de eerste paren van de Blauwe kiekendieven in de akkers zijn gaan broeden worden de nesten net als die van de grauwe kiekendieven door Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels (GKA) beschermd. Daarnaast zijn er in samenwerking met Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland projecten en onderzoeken opgezet om de soort beter te leren kennen en te begrijpen wat ze nodig hebben om als broedvogel voor Nederland behouden te blijven. Alleen voor Nederland? Nee, we hebben ook een verantwoordelijkheid voor de hier overwinterende blauwe kiekendieven.
Tijdens deze lezing worden door Madeleine Postma de blauwe kiekendieven aan de hand van het beschermingswerk, onderzoeken en opgedane kennis het jaarrond onder de loep genomen.