Simultaan slaapplaatstellingen kiekendieven

Tweede simultaan slaapplaatstelling najaar/winter 2019/2020

Op donderdag 19 december willen we voor de tweede maal dit najaar simultaan slaapplaatstellingen doen. De zonondergang is om 16:17 u en we starten zoals gewoonlijk één uur voordat de zon achter de horizon verdwijnt en gaan daarna nog een halfuur door. De telling zal dus vanaf 15:15 u tot 16:45 in beslag nemen.

Hoe gaat een slaapplaatstelling?

Wanneer

Vanaf begin oktober tot eind maart vinden de tellingen plaats vanaf een uur voor zonsopgang tot een half uur daarna. ’s Morgens tellen als ze van hun slaapplaats vertrekken kan ook.

Waar

In provincie Groningen zoeken we onder andere voor de volgende plekken nog tellers:

Kwelders Oost Groningen
Dannemeergebied
Gebied ten oosten van Delfzijl

Maar misschien zijn er in jouw regio ook nog slaapplaatsen te vinden.

Telmethode:

Hoe gaat het tellen in zijn werk:

1. Begin een uur voor zonsondergang, tot een half uur daarna, tot je niets meer kan zien.
2. Als je nog niet de precieze slaapplek weet ga dan eerder op pad en probeer jagende vogels te volgen naar een slaapplek. Of noteer vliegrichting en kom later terug om in die omgeving betere aanwijzingen te krijgen.

Het volgende wordt tijdens de telling genoteerd:

3. Bij aankomst: starttijd, weer, windkracht en windrichting.
4. Tijd en soort zodra een vogel het slaapgebied binnenvliegt.
5. Voor zover mogelijk de richting van waaruit de vogel komt aanvliegen. Gebruik de code “tp” als de vogel al ter plaatse is
6. Waar mogelijk  geslacht en leeftijd. Adulte man is meestal wel goed te zien, maar het verschil tussen een adulte vrouw of een onvolwassen vogel is vaak moeilijker, schrijf bij twijfel voor deze laatste categorie ringtail.
7. Ter afsluiting de eindtijd.
8. Voer je telling bij thuiskomst in een door ons aangeleverd Excel bestand in. Je waarnemingen kan je in het veld ook eerst in Obsmapp/iObs invoeren, maar zet deze dan wel onder embargo i.v.m. de kwetsbaarheid van een slaapplaats. Schrijf bij het invoeren van je eerste waarneming in Obsmapp/iObs dan in “toelichting” de weersomstandigheden, beschreven bij punt 3.

2e kalenderjaar man blauwe kiekendief: roestbruine onderdelen, licht gestreepte borst en donkere armpennen. Het lichte oog duidt op man. 14 april 2019 © Rob Dekker

Adult vrouwtje blauwe kiekendief: lichte ondergrond, duidelijk gevlekte borst en buik en duidelijk getekende armpennen. 14 april 2019 © Rob Dekker

1e kalenderjaar vrouwtje blauwe kiekendief: rossige ondergrond en donkere kop en dekveren. Het donkere oog duidt op vrouw. 8 augustus, 2019 © Harry Kuipers

Help je mee?

Lijkt het je leuk om te helpen met tellen en/of op zoek te gaan naar nog onbekende slaapplaatsen? Neem dan contact met ons op! Ook als je geen ervaring hebt en je gewoon eens wil kijken hoe zo’n telling gaat dan ben je van harte welkom om met een ervaren teller mee te gaan.

Voor vragen of om je op te geven neem contact op met Jitty Hakkert:
jitty.hakkert@grauwekiekendief.nl
Tel. 06 46024964

MEER AGENDA