04-feb-2021 In 2012 werd een paartje adulte blauwe kiekendieven gezenderd in de Groningse akkers bij Scheemda, vrouw ‘Simone’ en man ‘Focko’ brachten dat jaar twee jongen groot. In de winter splitsten hun paden zich, terwijl Simone in Groningen bleef, vertrok Focko naar Spanje (lees hier het natuurbericht over dit bijzondere paar). Een bijzondere reis want Focko was het eerste gedocumenteerde geval van een Nederlandse blauwe kiekendief die zover naar het zuiden vertrok in de winter. Tot die tijd waren de ringmeldingen niet verder dan Frankrijk gemeld.
In de zomer van 2013 deed hij opnieuw een broedpoging in Groningen, maar zijn nest mislukte in de jongenfase (half juli) en hij verliet het gebied direct daarna. Vanaf dat moment was er geen contact meer met de antennes in Groningen en moet hij dus zijn doodgegaan in de winter van 2013/2014.
Bijzonder is echter dat we dankzij de Belgische fotograaf Raymond de Smet die zijn fotoarchief aan het doorspitten was, nu nog een nieuwe historische terugmelding van Focko hebben gekregen. Op 17 augustus 2013 fotografeerde hij Focko in Wallonië in de omgeving van Haneffe. Hier kunnen we uit concluderen dat het waarschijnlijk is dat hij aan het eind van de zomer van 2013 opnieuw op weg was naar Spanje en toen ten minste nog België bereikt heeft. In het jaar daarvoor had hij onderweg naar Spanje ook al enkele dagen een stopover in België gemaakt (ca. 25 km verwijderd van Haneffe).
Sindsdien zijn er geen gezenderde blauwe kiekendieven meer naar Spanje getrokken zoals Focko. Van het nieuwe zenderproject, waar we in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland nestjonge blauwe kiekendieven in Nederland zenderen, hebben wel meerdere individuen Frankrijk opgezocht en vloog Menno zelfs naar Engeland. We zijn dan ook benieuwd of in de toekomst nog meer gezenderde blauwe kiekendieven de Spaanse zon zullen opzoeken.
Lees hier het in Limosa verschenen artikel uit 2014: “Eerste resultaten van het jaarrond volgen van Blauwe Kiekendieven broedend in het Oost-Groningse akkerland”.