ACTUEEL

De eerste jonge wulpen kiezen het luchtruim

17-jun-2021 Inmiddels is halverwege juni het donzige er nu bij de meeste jonge wulpen wel af, en zoals elk broedseizoen blijven er dichter bij het einde steeds minder over. In het intensief agrarisch landschap benadrukt elk kuiken gevonden in de smalste sloot of overstaande rand het belang van dergelijke structuren.

Vroege Vogels Radio: Onderzoek Watergangenbeheer

07-jun-2021 Afgelopen zondagochtend vertelden Paul Hendriks van Waterschap Hunze en Aa's en collega Henk Jan Ottens in de uitzending van Vroege Vogels Radio over ecologisch watergangenbeheer en ons onderzoek naar de effecten op (broedende) akkervogels.

Vliegvlug in de Zegenpolder en nieuwe kansen

02-jun-2021 Het broedseizoen is voor de kieviten in het Buijtenland van Rhoon in volle gang. Afgelopen week vloog het eerste kuiken vliegvlug door de polder, geringd in één van de eerste legsels in april. Helaas is dit één van de weinigen van de eerste legronde, die de kwetsbare kuikenfase heeft overleeft.

Eerste grauwe kiekendief nest weer beschermd!

02-jun-2021 Het eerste grauwe kiekendieven nest in Provincie Groningen is weer met succes beschermd dit jaar. Collega Toni Hoenders plaatste vandaag samen met vrijwilligers Rein Hofman en René van Dort een stroomhek om het nest in grasland.

Gele kwikstaarten starten langzaam op

31-mei-2021 Het veldwerk voor het gele kwikstaartenonderzoek vordert, maar zeker niet gestaag. Het zal jullie allen vast niet ontgaan zijn dat het dit voorjaar erg nat en ook erg koud is geweest. Momenteel zien we veel mannetjes die wat doelloos door het gebied lijken rond te zwerven.

Voor het eerst in meer dan 10 jaar een broedende veldleeuwerik in de Zegenpolder!

14-mei-2021 Het natuurinclusieve landbouwexperiment in de Zegenpolder in Zuid-Holland is in 2017 gestart en inmiddels dus bijna 5 jaar onderweg. Vanaf de start van het experiment verzamelen zich elke winter flinke aantallen veldleeuweriken in de polder, die tot 2020 ook elk jaar tijdens het broedseizoen weer wegtrokken.