ACTUEEL

Kiekendieven zenderen in Duitsland

30-jul-2020 In de afgelopen weken waren collega’s Almut en Tonio weer op bezoek bij onze samenwerkingspartners in Duitsland om in hun gebieden kiekendieven te zenderen. Eerst in de Diepholzer Moorniederung bij Luise Boldt, Thorsten Obracay en hun collega’s van de BUND. Daar werden in 2018 al twee mannetjes grauwe kiekendieven van GPS-GSM zenders voorzien, en dit jaar zijn er nog drie bij gekomen!

Zorgenkinderen Blauwe Kiekendief en Velduil

28-jul-2020 Blauwe Kiekendief en Velduil staan er niet alleen in Nederland slecht voor, maar ook in veel andere Europese landen. Oorzaken van de achteruitgang verschillen echter per land. En wat de Velduil betreft bestaan er nog grote kennishiaten. Dit bleek op de internationale expert meeting die GKA en Vogelbescherming Nederland in maart 2019 in Groningen organiseerden. Nu is het uitgebreide book of abstracts van de bijeenkomst beschikbaar.

Bescherming kiekendieven met vrijwilligers

10-jul-2020 De bescherming van de kiekendieven gaat door ook als het regent en de hulp van onze vrijwilligers is gelukkig ook niet afhankelijk van de zon! Afgelopen dagen werden er zo in Groningen meerdere nesten beschermd. Daar waar in het ene nest nog alleen pluisjes te zien zijn, krijgen de jongen op andere plekken al echte veren.

Twee nesten, drie ouders

09-jul-2020 Vorige week werden twee nesten van drie blauwe kiekendieven beschermd. Een bigame man bediend namelijk zowel de vrouw van Wangerooge, vrouw H3 als 9 jongen! De blauwe vrouw uit Wangerooge kan inmiddels wel tot de beroemdheden van de Groningse akkers gerekend worden.

Documentaire over blauwe kiekendief en velduil ism Ruben Smit Productions

09-jul-2020 Vogelbescherming Nederland en Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels slaan daarom de handen ineen en werken met Ruben Smit Productions aan een televisiedocumentaire om iedereen te laten zien waarom gezamenlijke inzet zo belangrijk is voor het behoud van deze prachtige roofvogels.

Wit-groen-alu-wit

07-jul-2020 Wit-groen-alu-wit is de naam van succes. Dit mannetje veldleeuwerik is één van de weinige oudervogels die erin slaagde om jongen groot te brengen op Park Vliegbasis Soesterberg (foto). Gelukkig kan hier ‘tot nu toe’ aan toegevoegd worden. Want het ligt zeker niet aan de inzet van de broedparen, meerdere hebben al geprobeerd opnieuw te beginnen, maar zagen diverse pogingen mislukken