ACTUEEL

Sterfte, vlieggedrag en overwintering van jonge Nederlandse rode wouwen

03-mrt-2021 In 2019 en 2020 zijn 21 Nederlandse nestjonge rode wouwen uitgerust met GPS-GSM-zenders om kennis over dispersie en overleving van de nog kleine Nederlandse broedpopulatie te verkrijgen. Hoge-resolutie data wordt gebruikt om het driedimensionale vlieggedrag en aanvaringsrisico met windturbines te onderzoeken. De voornamelijk in Spanje overwinterende vogels beginnen spoedig aan de voorjaarstrek.

Blauwe kiekendief en velduil: een update & hoe nu verder? Online seminar

23-feb-2021 Save the date: een online seminar op 11 maart voor iedereen die in de praktijk van beleid, beheer, onderzoek of (agrarische) natuurbescherming te maken heeft met blauwe kiekendief en velduil. Het goede nieuws is: we hebben nog enkele broedende blauwe kiekendieven en velduilen in Nederland. Het minder goede nieuws: beide populaties zijn erg klein en kwetsbaar.

Bericht uit het verleden van een gezenderde blauwe kiekendief

04-feb-2021 In 2012 werd een paartje adulte blauwe kiekendieven gezenderd in de Groningse akkers bij Scheemda, vrouw ‘Simone’ en man ‘Focko’ brachten dat jaar twee jongen groot. Bijzonder is dat we dankzij de Belgische fotograaf Raymond de Smet die zijn fotoarchief aan het doorspitten was, nu nog een nieuwe historische terugmelding van Focko hebben gekregen uit 2013.

App Akkermonitor online!

02-feb-2021 De app Akkermonitor ontwikkelt door Mario Huizinga van BirdRing in samenwerking met GKA is een feit en meteen getest in het veld. Vooral om muizendichtheden te monitoren, maar ook habitatkarakteristieken en aanwezigheid van muizeneters kunnen genoteerd worden!

Simultaan slaapplaatsen tellen op 34 locaties

01-feb-2021 Vorige week donderdag was de tweede simultaan slaapplaatstelling van kiekendieven deze winter. In Flevoland werden op zes plekken in totaal dertien blauwe kiekendieven geteld. In de noordelijke provincies werd op 21 plekken geteld met in totaal 75 blauwe kiekendieven, 7 bruine kiekendieven en 6 velduilen.

Vacature Veldmedewerk(st)er bescherming kiekendieven

29-jan-2021 Wij beschermen al vele jaren o.a. in opdracht van Provincie Groningen en Flevoland de nesten van de sierlijkste roofvogels van Nederland: kiekendieven. Voor het broedseizoen van 2021 zijn wij in aanvulling op ons bevlogen team van kiekendievenbeschermers op zoek naar een enthousiaste nieuwe collega: veldmedewerker bescherming kiekendieven.