ACTUEEL

Van zacht dons tot uitvliegen

01-jul-2020 De wulpenkuikens ondergaan een metamorfose. Zacht dons verandert in prachtig getekende veren en korte snavel en pootjes groeien beiden met de dag. Minder weerloos nog steeds weergaloos. De eerste linie van verdediging als jonge wulp is jezelf onzichtbaar maken, de tweede die lange poten tevoorschijn toveren en een sprintje trekken waar Usain Bolt trots op zou zijn.

Eerste gezenderde grauwe kiekendieven in Zweden

22-jun-2020 We hebben al in heel wat verschillende landen grauwe kiekendieven gezenderd, van Engeland tot Wit-Rusland, maar afgelopen week is er weer een nieuw land bij gekomen. Collega’s Almut Schlaich en Tonio Schaub waren voor het eerst in Zweden om daar op het Oostzee-eiland Öland twee mannetjes grauwe kiekendief van GPS-GSM-zenders te voorzien.

Arion waar blijf je?

19-jun-2020 Vorige week werd er geprobeerd grauwe kiekendief man Arion terug te vangen. Hij vliegt al langere tijd rond met een zender die niet meer werkt. Zowel fijn voor de vogel om van zijn overbodige rugzak af te worden geholpen als voor ons wanneer blijkt dat we nog wel data van de zender kunnen halen.

Trekgedrag van Bruine Kiekendieven uit de lage landen en Scandinavië

16-jun-2020 Een studie naar de trekroute en het overwinteringsgebied van een soort begint vaak met het volgen van een aantal individuen binnen een populatie. Om echter een beeld van de migratie van een soort over het gehele verspreidingsgebied te krijgen moeten individuen van meerdere populaties worden gevolgd.

Viermaal is scheepsrecht?

15-jun-2020 In de buurt van Dwingeloo lijkt het erop dat een wulpenpaartje voor de vierde maal een broedsel probeert groot te krijgen. De timing en relatief korte afstanden waarop de nesten zich bevinden wijst sterk in de richting van een en hetzelfde paar wulpen.

Nesten zoeken in Duitsland met een drone

12-jun-2020 Ook in de Duitse Dollardpolders zijn wij op dit moment druk bezig met het zoeken van kiekendiefnesten, in samenwerking met Regionalplan & UVP en LNV Rheiderländer Marsch. Woensdag hebben we vier nesten met een drone weten op te sporen.