ACTUEEL

Jonge blauwe kiekendieven gezenderd en online te volgen

10-sep-2021 Anno 2021 broeden er minder blauwe kiekendieven dan zeearenden in Nederland. Alleen op Texel, Terschelling en in de Groningse akkers komen nog paren voor. Afname van de broedpopulatie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat teveel jonge vogels hun eerste winter niet overleven.

Wulpenkuikens bij BinnensteBuiten

03-sep-2021 Afgelopen broedseizoen liet collega Henk Jan Ottens voor het programma BinnensteBuiten Camilla Dreef kennismaken met de Drentse wulpen en dat nog wel bij een net uitkomend nest. Donderdag 9 september kan iedereen om 18.45u in het programma meegenieten met het onderzoek naar de wulp.

Nederlandse en Duitse bruine kiekendieven richting Afrika

01-sep-2021 Inmiddels is ook bij de bruine de kiekendieven de najaarstrek weer volop aan de gang. Dit jaar kunnen we tien individuen volgen, vijf uit Flevoland en vijf uit de Hellwegbörde in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Grotendeels zijn het kiekendieven die al in 2019 en 2020 gezenderd zijn.

Het mysterie van de vogeltrek: verbijsterende verhalen

25-aug-2021 Terwijl grauwe kiekendieven bezig zijn met hun duizenden kilometers lange reis naar Afrika, kunnen wij vanuit een luie stoel luisteren naar collega Almut Schlaich en vogelonderzoeker Joost van Bruggen die bij Vroege Vogels vertellen over de wonderbaarlijke reizen van trekvogels.

Ook weer Groningse grauwe kiekendieven te volgen op trek

22-aug-2021 De najaarstrek van grauwe kiekendieven richting hun Afrikaanse wintergebieden is weer van start! Dit jaar kunnen we de trekroutes van negen mannetjes grauwe kiekendief volgen, waarvan vier oud bekenden en vijf nieuwe zenderkieken. Na een paar jaar pauze zijn dit jaar weer drie mannetjes in Groningen gezenderd

Twee gezenderde grauwe kiekendieven erbij op Öland

16-aug-2021 Tijdens het korte verblijf op Öland afgelopen juni wisten Almut Schlaich en Raymond Klaassen opnieuw twee mannen te zenderen. ‘Robban’ werd gevangen op een plek waar een kleine kolonie grauwe kiekendieven in natuurlijk habitat broedt (een zegge-riet moeras). Deze vogel werd vernoemd naar de lokale vrijwillige beschermer.