ACTUEEL

Vier jaar zenderonderzoek naar rode wouwen in Nederland

02-sep-2022 De afgelopen vier jaar zijn in Nederland 35 nestjonge rode wouwen en zes adulte broedvogels uitgerust met GPS/GSM-zenders. De sterfte van de nestjongen is fors en ook van de zes adulte broedvogels stierven er twee binnen een jaar. Uit Europees onderzoek blijkt het meestal om vergiftiging te gaan, hoewel deels bewijs ontbreekt.

Kleine jongen worden groot ook zonder het dode zenderkiekmannetje Jaco

26-aug-2022 Op 7 juli 2022 deden wij bericht over het gezenderde grauwe kiekendief mannetje Jaco die dood in de berm langs de N46 werd gevonden door Jacob Bosma. Vanaf dat moment is vrijwilliger Hilbrand Schoonveld tweemaal per dag naar het nest geweest om muizen te brengen om zo het vrouwtje te ondersteunen en haar de kans te geven de vier jongen verder groot te brengen.

1, 2, 3 Bruine kiekendieven zijn ook op trek!

25-aug-2022 Inmiddels is ook bij de bruine de kiekendieven de najaarstrek weer op gang. Dit jaar kunnen wij tien individuen volgen, één uit Groningen, vier uit Flevoland en vijf uit de Hellwegbörde in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Grotendeels zijn het kiekendieven die al in 2019-2021 gezenderd zijn, met uitzondering van Iris uit Groningen en Patrick en Thomas uit de Hellwegbörde, die wij afgelopen broedseizoen van een zender hebben voorzien.

De gezenderde grauwe kiekendief vrouwen bijten het spits af

22-aug-2022 De najaarstrek van grauwe kiekendieven richting hun Afrikaanse wintergebieden is weer van start! Dit jaar kunnen we de trekroutes van negen mannetjes en twee vrouwtjes met GPS-GSM-zenders volgen. Hiervan zijn twee oud bekenden die werden gezenderd in 2020 en 2021 en negen nieuwe zenderkieken uit het afgelopen broedseizoen.

Voor het derde jaar op rij grauwe kiekendieven gezenderd op Öland

21-aug-2022 Voor het derde jaar op rij togen we naar Öland om grauwe kiekendieven te zenderen, ter ondersteuning van de lokale beschermingsinzet, in nauwe samenwerking met het regiobestuur (Provincie Kalmar), de Universiteit van Kalmar en de Zweedse Vogelbescherming.

Groningse grauwe kiekendieven bij RTV Noord

08-jul-2022 Vanavond om 18:00 u schitteren de jonge grauwe kiekendieven en beschermers op RTV Noord als er een nest beschermd gaat worden. Daarnaast zal Madeleine Postma in de studio aanwezig zijn om extra toelichting te geven.