ACTUEEL

Een topjaar voor de grauwe kiekendief

8 augustus 2023 - Het jaar 2023 gaat de boeken in als een topjaar voor de grauwe kiekendief. Qua reproductie althans, want niet eerder sinds 1990 werden er zo veel jongen geboren. En dat is goed nieuws, want de grauwe kiekendief is in Nederland nog steeds een behoorlijk zeldzame broedvogel. Voor een duurzame toekomst heeft de soort echter een rijker boerenland nodig, want het is niet ieder jaar hosanna in kiekendievenland.

 

Veel jonge Wulpen dankzij ‘Drentse aanpak’

2 augustus 2023 - Met boerenlandvogels gaat het niet goed maar soms zijn er jaren dat het even wat minder kommer en kwel is. 2023 was zo’n jaar voor de Wulp in Drenthe. Sinds de start van het beschermingswerk in 2018 kwamen nog niet zoveel jongen groot, voldoende om de populatie stabiel te houden. En dat is heel welkom bij een soort waarvan de trend al minimaal een halve eeuw dalend is.

 

Nestbescherming grauwe kiekendieven mooi op koers

6 juli 2023 - Begin juli is een goed moment voor een tussenstand van het broedseizoen van de grauwe kiekendieven. Vrijwel alle nesten hebben nu jongen en zijn de afgelopen tijd van een beschermende kooi voorzien. In totaal zijn er nu 43 grauwe kiekendiefnesten beschermd. Dat zijn er aanzienlijk meer dan voorgaande jaren. Ook de gemiddelde legselgrootte van 4.1 eieren/nest duidt op een vrij goed jaar.

 

Nog eenmaal grauwe kieken zenderen op Öland

27 juni 2023 - Afgelopen week vertrokken collega’s Toni Hoenders en Almut Schlaich naar Öland om vier grauwe kiekendieven van een zender te voorzien. De vangactie is onderdeel van een samenwerking met Zweedse kiekendiefbeschermers om meer inzicht te verkrijgen in het habitatgebruik van grauwe kiekendieven op Öland tijdens het broedseizoen. De afgelopen drie jaar hadden we al zes kieken gezenderd en dit seizoen hoopten we op ons streeftotaal van tien uit te komen.

 

Werk aan de winkel voor de patrijs in Groningen

22 juni 2023 - De patrijs is één van de gevoeligste boerenlandvogels als het gaat om veranderingen in de landbouw. Sinds 1960 is het aantal patrijzen in ons land naar schatting met maar liefst 95% afgenomen. Ook in Groningen is deze soort drastisch afgenomen. Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels heeft daarom een onderzoek uitgevoerd naar de verspreiding en aantallen van de patrijs in Groningen. De kerngebieden zijn hiermee nu bekend.

Op zoek naar blauwe kiekendief Vivienne in Noord-Duitsland

13 juni 2023 - Vorig jaar hebben we op Texel een nestjong blauwe kiekendief van een zender voorzien. Sinds een maand vertoeft deze vogel, genaamd Vivienne, in een gebied ten noordwesten van Hamburg waar ze speciale binding mee lijkt te hebben. Ondanks wat uitstapjes tot wel 100 kilometer noordelijker, keert ze elke keer weer naar dit gebied terug. Nieuwsgierig geworden naar deze plek gingen Almut Schlaich en Madeleine Postma een poging wagen om haar in het veld terug te vinden.