ACTUEEL

Voor het eerst in meer dan 10 jaar een broedende veldleeuwerik in de Zegenpolder!

14-mei-2021 Het natuurinclusieve landbouwexperiment in de Zegenpolder in Zuid-Holland is in 2017 gestart en inmiddels dus bijna 5 jaar onderweg. Vanaf de start van het experiment verzamelen zich elke winter flinke aantallen veldleeuweriken in de polder, die tot 2020 ook elk jaar tijdens het broedseizoen weer wegtrokken.

World Migratory Bird Day 2021

08-mei-2021 While what seemed like winter everlasting slowly turns into a cold and wet spring our migratory birds are not slowing down and arriving in full force. Yellow wagtails, barn swallows and common redstarts are finally colouring our landscapes again and filling our skies with joyous chatter and song.

Bekende kieviten in de Zegenpolder

06-mei-2021 In de Zegenpolder in Zuid-Holland broeden ruim 20 paar kieviten, meerdere van hen zijn bekende kieviten die in 2020 als jong in hetzelfde gebied zijn geringd door collega Cornelis Fokker. Dit jaar zijn er zeker 10 geringde individuen alweer opgedoken. Dit is een verrassend hoog aantal, want vorig jaar zijn er in totaal 25 jongen gekleurringd.

Eerste wulpenkuiken van 2021 gezenderd

04-mei-2021 Op 3 april werd een vroeg wulpennest gevonden door Jan Hoekstra. Het legsel was toen net compleet met vier eieren. Afgelopen weekend zijn de kuikens in dit nest uit het ei gekropen en is het eerste jong uitgerust met een radiozender om zo voor het derde jaar op rij onderzoek te doen naar habitatgebruik en overleving.

Honderd kilometer watergang en jonge graspiepers

01-mei-2021 De komende twee jaar zullen we 100 kilometer aan watergangen onderzoeken op het voorkomen van soorten. Belangrijk onderdeel hierbij is het zoeken en volgen van nesten, want hoe gebruiken vogels deze watergangen die een aanzienlijk oppervlakte van het boerenland beslaan.

Grauwe kiekendief Manke Nelis keert terug

29-apr-2021 Na wat voelt als een eeuwigheid sinds de grauwe kiekendieven en hun jonge aanwas vertrokken richting het warme zuiden, keren ze eindelijk weer terug in de Groninger akkers. Hilvert Huizing had meteen een fotoshoot met één van de bekendste grauwe kiekendieven: Manke Nelis.