ACTUEEL

Jonge Nederlandse rode wouwen in eerste levensfase vaak in Duitsland

23-sep-2020 GPS-data van jonge rode wouwen uit Nederland laat na het eerste jaar van de studie zien dat de vogels in het broedseizoen vooral de geboorteregio’s gebruiken, en daarnaast gebieden bezoeken in buurlanden waaronder Duitsland en België. Tot dusver opgetreden sterfte duidt op veelal onnatuurlijke doodsoorzaken waaronder verstoring, verkeersslachtoffers en aanvaringen met windturbines.

Wulpenkuiken H94 dankzij hulp van de Fûgelhelling alsnog uitgevlogen

08-sep-2020 Het leven van wulpenkuikens gaan niet over rozen. Toch zijn erbij die met een beetje geluk vliegvlug worden. Sommige vogels hebben echter meer nodig dan geluk in de vorm van hulp van Stichting vogelasiel de Fûgelhelling.

Nieuwe generatie rode wouwen online te volgen

07-sep-2020 Vijftien gezenderde rode wouwen zijn nu online te volgen! Negen van hen trekken voor het eerst de wijde wereld in. Terwijl zes tweede kalenderjaar vogels met inmiddels één jaar ervaring wellicht voor de tweede maal terugkeren naar de Spaanse zon?

Grauwe kiekendief broedt eindelijk weer eens in Overijssel

28-aug-2020 In 2011 was het laatste broedgeval van grauwe kiekendieven in Overijssel. Nu, bijna tien jaar later, heeft er weer een paartje succesvol gebroed, nabij het Overijsselse stadje Ootmarsum. De grauwe kiekendieven kozen daar voor een perceel extensief grasland in natuurgebied Ottenshagen van Natuurmonumenten, een gebied speciaal ingericht voor broedende weidevogels.

Recordaantal bruine kiekendieven online te volgen!

26-aug-2020 In 2020 zijn door ons en onze samenwerkingspartners een recordaantal bruine kiekendieven van zenders voorzien! In de twee projecten in Flevoland en de Hellwegbörde (DE-NRW) waren dat in totaal 12 individuen. Samen met die in 2019 gezenderde vogels kunnen er nu 13 bruine kiekendieven op hun najaarstrek gevolgd worden.

Drie jonge grauwe kiekendieven opzettelijk gedood in Oost-Groningen

20-aug-2020 Vervolging van roofvogels lijkt iets van vroegere tijden, maar is anno 2020 nog steeds actueel. Het komt overal in Nederland in meer of mindere mate voor. De vervolging is heel doelgericht op roofvogels zelf of, heel cynisch gezegd, ‘als nevenschade’ bij vervolging van andere soorten zoals bijvoorbeeld de vos.