Gepubliceerd op NatureToday, 02-sep-2022
De afgelopen vier jaar zijn in Nederland 35 nestjonge rode wouwen en zes adulte broedvogels uitgerust met GPS/GSM-zenders. De sterfte van de nestjongen is fors en ook van de adulte broedvogels stierven er twee binnen een jaar. Uit Europees onderzoek blijkt het meestal om vergiftiging te gaan, hoewel deels bewijs ontbreekt. Een groot aantal van de vogels stierf in Frankrijk.
Broedgedrag van jonge rode wouwen
Drie jongen uit 2019 gingen in 2022 een paarband aan en bouwden een nest. Een Drentse vogel nestelde in de Achterhoek, een Overijsselse net in Duitsland over de grens bij Winterswijk en een Limburgse vogel in zijn geboorteregio. Alleen de Overijsselse vogel ging tot eileg over, maar het ei kwam niet uit. De vogel in de Achterhoek stierf vlak voor de potentiële eileg. De vogels uit 2020 vertoonden voor een deel ook territoriaal gedrag en ten minste één ervan bouwde een nest. De andere individuen lieten samen met de jongen van vorig jaar nog steeds veel zwerfgedrag zien. Van de jongen uit 2021 verblijven er sinds de zomer twee in Jutland (Denemarken). Eerder gezenderde jongen kwamen in hun tweede kalenderjaar lang niet zo noordelijk. Opmerkelijk is verder dat de meeste als nestjong gezenderde vogels in de zomer nauwelijks van Nederlandse gebieden en dus hun geboorteregio’s gebruik maakten, met uitzondering van enkele delen van Zuid-Limburg en Oost-Nederland (Figuur 1). Dat kan duiden op voedselschaarste in grote delen van Nederland waarbij afgelopen zomer alleen lokaal voldoende voedsel beschikbaar was.
Sterfte jonge rode wouwen
Van de tien nestjongen uit 2019 waren er begin dit jaar nog drie in leven, inmiddels zijn dat er nog twee. Van de elf nestjongen uit 2020 leefden er aan het begin van het jaar nog vier, maar stierven er nog twee in het voorjaar en de zomer. Van de zeven jongen uit 2021 leefden er begin het jaar nog zes maar stierf eind april weer een vogel. In 2022 zijn opnieuw een zevental jongen met zenders uitgerust waarvan er twee in de zomer zijn gestorven. De rest zwerft nu rond, net zoals de jongen uit eerdere jaren in hun eerste zomer deden. De sterfte van jonge vogels is groter dan verwacht en de belangrijkste oorzaak is tot nu toe het verkeer met de kanttekening dat van het grootste deel van de individuen de doodsoorzaak nog moet worden bepaald. Verdenkingen van vergiftiging zijn daarbij groot, maar in sommige gevallen lastig vast te stellen. Op dit moment zijn 14 als nestjong gezenderde rode wouwen nog in leven.
Broedgedrag en sterfte van adulte rode wouwen
In 2021 is gestart met aanvullend onderzoek naar terreingebruik en vlieggedrag van adulte broedende rode wouwen. Vorig jaar zijn in het Zuid-Limburgse heuvelland en in Gelderland in totaal vijf broedvogels gezenderd waaronder twee paren, dit jaar is daar een broedend vrouwtje uit Zuid-Limburg bijgekomen. In 2021 werden van een gezenderd broedpaar uit Valkenburg de jongen gepredeerd, waarschijnlijk door marters. In het voorjaar van 2022 keerden beide vogels terug naar de broedplaats. De data van de zenders wees erop dat het vrouwtje niet van plan was om de broedlocatie uit 2021 opnieuw te gebruiken. Uiteindelijk brak de paarband en bouwden beide vogels een nest met een nieuwe partner. Deze scheiding bleek echter niet de uitkomst voor groter broedsucces. Bij het vrouwtje ging het wederom mis in de jongenfase, waarschijnlijk door bezoek van een havik of oehoe en het mannetje stierf in de eifase op een akker in de omgeving van Dilsen-Stokkem (B), met sterke aanwijzingen voor vergiftiging.
Volg online: trek naar de wintergebieden in Zuid-Europa
De gezenderde jonge rode wouwen uit 2019-2022 zijn weer online te volgen tijdens hun migratie en overwintering. De adulten zijn niet online te volgen, omdat ze in het voorjaar de broedlocaties gebruiken waardoor er risico ontstaat op verstoring door ongewenste bezoekers.
Het onderzoek naar jonge rode wouwen wordt gefinancierd door Life Eurokite, Deltamilieu Projecten, Provincie Limburg, Provincie Drenthe en het IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland. Een deel van de zenders is gesponsord door Werkgroep Roofvogels Nederland, Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek, en Jeroen de Bruijn. Het onderzoek naar adulte rode wouwen wordt gefinancierd door Provincie Limburg (broedvogels Limburg) en Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek (broedvogels Gelderland).
Tekst: Stef van Rijn; Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels
Foto’s: Bas de Maat (leadfoto); Uwe Huchel; René Janssen