Kleurringen

Het melden van kiekendieven met (kleur)ringen is voor ons van groot belang. Het geeft ons informatie over de verspreiding van de vogels en een terugmelding vertelt ons natuurlijk ook dat een specifiek individu nog in leven is.

Afgelezen ringen en of kleurringen bij kiekendieven kunnen rechstreeks bij ons gemeld worden via het e-mailadres [email protected], foto’s van deze meldingen zijn daarbij ook van harte welkom. De gegevens die we naast ringgegevens (kleur en code) graag willen weten zijn de conditie van de vogel (levend/dood), het gedrag van de vogel (bijv. jagend of rustend) en datum en plaats van je waarneming.

Vrouw grauwe kiekendief met gele kleurring ZS van de oude serie. In 2007 uit het ei gekropen in FL. In 2010 waargenomen als broedvogel in Nieuw Scheemda. Fotograaf: Jan Altena

Man grauwe kiekendief met gele kleurring S I P van de nieuwere serie. In 2015 uit het ei gekropen in FR en in 2019 waargenomen als broedvogel in Oost-Groningen. Fotograaf: Harry Kuipers

De kleur van de ring en de codes die gebruikt worden verschillen per land waar de kiekendieven geringd zijn. In Nederland bestaat de oude serie 1999 – 2013 uit een gele metalen ring met twee letters/cijfers of een combinatie van beiden. De nieuwere serie vanaf 2014 heeft een donkere streep tussen de twee tekens. Voor ringprojecten in andere landen en de gebruikte kleuren en codes kun je kijken op cr-birding voor grauwe kiekendief, blauwe kiekendief, steppekiekendief en bruine kiekendief. Geef ook de waarnemingen van deze buitenlandse vogels in Nederland aan ons door.

Onvolledige waarnemingen
Wij zijn niet alleen blij met volledig afgelezen kleurringen of perfecte foto’s. Ook als de foto’s en aflezing misschien voor jou als waarnemer niet duidelijk genoeg lijken of onvolledig zijn, kan het voor ons belangrijke informatie bevatten. Half gefotografeerde ringen zijn soms toch te herleiden tot een individu.

Terugmeldingen

23 april 2019 

Vandaag maakte Pieter van Veelen een fantastische foto van een vrouwtje steppekiek met kleurring CC9 bij het Uithuizerwad. Dit is de eerste waarneming van een Finse steppekiek zonder satellietzender gezien buiten Finland, Zweden en Noorwegen! Steppekiek CC9 is in 2017 geboren aan de zuidwest kust van Liminka Bay en daar geringd. Zij is de dochter van Letto, de tweede steppekiekendief ooit die een satellietzender kreeg in Finland. Letto haar track vindt je hier.

Jammer genoeg is Letto gestorven in Polen in september van het jaar dat ze gezenderd was. Waarschijnlijk is ze daar gepakt door een havik. Gelukkig blijkt in ieder geval een gedeelte van haar nageslacht nog te leven. Op de foto’s van Jari Kostet (broer links, zus rechts) en Kari Koivula, kun je haar dochter CC9 zien in haar eerste zomer (2017).

19 april 2019

Een prachtige terugmelding uit Frankrijk! Deze man grauwe kiekendief is in 2017 uitgevlogen in Noord-Friesland als enig jong. Afgelopen vrijdag 19 april werd hij weer gezien bij Mont Ventoux (département de Vaucluse 84390), noordoostelijk van Avignon.

9 april 2019

Een Schotse blauwe kiekendiefdame in Nederland! Op 9 april is een vrouwtje blauwe kiekendief met een rode kleurring door een van onze vrijwilligers gefotografeerd, in het noorden van Nederland. In juni 2018 is ze als jong geringd door Stuart Williams (Scotish Raptor Study Group, BTO British Trust for Ornithology) op een van de Schotse Orkney eilanden: Hoy!

Dit is in Nederland pas de 3e melding van een van Orkney afkomstige blauwe kiekendief in Nederland (tweemaal in 1969).