Bescherming tijdens de graanoogst

door vrijwilliger Karin Janssens

Johan en ik mochten nog een middag meehelpen bij het oogsten van het graan. Toen we aankwamen waren ze al begonnen met oogsten. Een grote gele combine maaide baantje voor baantje. Jitty Hakkert, vrijwilliger Enne en een fotograaf stonden de boel in de gaten te houden. In het veld zaten twee nesten waar de jongen nog niet van waren uitgevlogen. Het ene nest had zelfs nog hele kleine jongen (10 dagen oud). Een haas kwam verschrikt uit het graan toen de combine te dichtbij kwam en koos het hazenpad.

Bij het eerste nest ging alles heel voorspoedig. Er werden vlaggentjes geplaatst voor de boer zodat hij het nest kon zien tijdens het oogsten. De jongen werden uit het nest gehaald en in een verhuisdoos gestopt. Deze stond veilig in het al gemaaide gedeelte. De boer ging netjes om de aangegeven plek heen. Na een aantal baantjes werden de jongen weer in hun nest terug gezet. Het nest werd weer gecamoufleerd met het stro dat nu op het veld lag en de stokken met vlaggetjes weer meegenomen. De ouders kwamen ondanks dat de combine nog aan het oogsten was weer snel het nest inspecteren.

Nu was het wachten tot de combine bij het tweede nest ging oogsten. De boer vroeg of ik meewilde in de combine en daar kon ik geen nee opzeggen. Het was geweldig, alles gaat op GPS en lijkt op een cruisecontrole in de auto maar dan nog een beetje geavanceerder. De combine werd tot op de centimeter bestuurd door de GPS. Daarom zie je ze zulke rechte banen oogsten en laten ze geen graanstengel staan. Vanuit de combine kon je het nest toch niet zo goed zien. Het viel weg tegen het geel van het graanveld. Na een keer heen en weer ben ik weer uitgestapt.

Het tweede nest was aan de beurt. Ook hier werden de jongen uit het nest gehaald en in een verhuisdoos gestopt en veilig weggezet voordat de grote gele combine eraan kwam. Dat was maar goed ook wat even lette de boer niet op en hij reed over het nest heen. Hij maaide de betonstaven waarmee het nest verankerd was compleet door midden. Met als gevolg dat hij ook schade had aan zijn messen. Die moesten snel worden vervangen. Van het nest was weinig meer over dus werd er een nieuwe kooi en betonstaven gehaald. Op de oude plek kon de nieuwe kooi niet meer staan, dus werd er een nieuwe plek gemaakt een paar meter verderop. Na 2 ½ uur was alles weer gefikst en kwam de vrouw eerst het nest inspecteren en daar na weer netjes prooi brengen.

door Karin Janssens

Het bescherming van kiekendieven wordt financieel mogelijk gemaakt door Provincie Groningen.