Buizerdonderzoek bij windparken

door Tonio Schaub

10-jun-2022 In de afgelopen twee jaar zijn in Oost-Groningen tien adulte buizerds in de omgeving van windparken met GPS-zenders uitgerust. Dit onderzoek is onderdeel van mijn Frans-Nederlandse PhD project over het aanvaringsrisico van verschillende soorten roofvogels met windturbines (samenwerking tussen GKA, RUG, Aix-Marseille Université en Engie).

De gezenderde buizerds hebben hun territoria in of naast de windparken van Delfzijl en Meeden. De situatie bij Delfzijl is uit onderzoeksperspectief bijzonder interessant: Daar zitten meerdere buizerdterritoria midden in het windpark, zodat de buizerds 100% van hun tijd tussen de windturbines doorbrengen. Dit is een uitstekende context om het vlieggedrag ten opzichte van de turbines (vlieghoogtes, vermijdingsgedrag) en de mortaliteit te onderzoeken. Drie van de tien buizerds zijn inmiddels overleden, waarvan één door een aanvaring met een windturbine en één aan vogelgriep.

In 2023 zullen de zenderdata in meer detail worden uitgewerkt. Daarbij zullen zij naast zenderdata van kiekendieven en wouwen gelegd worden, met als doel de samenhang tussen het soort-specifieke vlieggedrag en het aanvaringsrisico met windturbines beter te begrijpen.

Foto’s: Gezenderde buizerdmannetjes “Michiel” en “Kolja” bij Delfzijl, voorjaar 2022.

Homerange van gezenderde buizerd “Jeroen” tussen de windturbines van Delfzijl (juni 2022). Satellietbeeld: Google Earth.