Even voorstellen…

door Bram Ubels

Mijn naam is Bram Ubels, geboren in 1993 en opgegroeid in het Rijk van Nijmegen. Vanaf dat ik kon lopen ben ik geïnteresseerd in de natuur. Die interesse ontwikkelde zich in de loop der jaren in een steeds serieuzere hobby.

Via Vogelwerkgroep Nijmegen kwam ik in contact met ervaren vogelaars en sloot me aan bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur (NJN) en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Vanaf mijn 10e ben ik een fanatiek vogelaar met interesse in alle aspecten van het vogelen. Sindsdien heb ik vele duizenden uren in het veld doorgebracht. Mede door de juiste contacten kreeg ik de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met vogelonderzoek en -monitoring in aanraking te komen. Daardoor telde ik op mijn 15e al voor het broedvogel monitoringsproject (BMP) voor Sovon en kreeg ik op mijn 17e een ringvergunning om zangvogels te vangen en ringen op vogelringstation de Ooijse Graaf nabij mijn woonplaats in Beek, waar ik nog altijd actief ben.

Vanaf mijn 10e ben ik een fanatiek vogelaar met interesse in alle aspecten van het vogelen.

Wat betreft studeren koos ik voor de lange weg. Ik begon op het MBO (Bos- en natuurbeheer in Velp), heb in 2017 de Hbo-opleiding Toegepaste Ecologie afgerond en ben onlangs aan een Master Ecology aan de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen.

In het voorjaar van 2018 ben ik, voordat ik aan mijn Master begon, met veel plezier een half jaar als veldmedewerker monitoring in dienst geweest bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. Hoewel ik er dus voor gekozen heb om toch door te studeren, ligt mij hart nog altijd bij het veldwerk. Daarom ben ik blij dat ik voor mijn Master in 2019 stage kon lopen bij Grauwe kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. In de maanden mei, juni en juli heb ik mij gefocust op de broedbiologie en habitatselectie van gele kwikstaarten in Oost-Groningen. Daarbij zijn zowel de jongen als de adulte vogels geringd en gevolgd. Om het volgen van individuen te vergemakkelijken hebben we meerdere adulte vogels met een loggertje uitgerust. Daarmee borduur ik voort op het werk van onder andere Wender Bil. Ik vind het een leuke uitdaging om zoveel mogelijk nesten van gele kwikstaarten op te zoeken en ben benieuwd naar de resultaten die dit onderzoek gaat opleveren. Hopelijk lukt het een antwoord te krijgen op de vraag waarom deze agrarische soort het relatief goed doet. Daarover later meer.