Foerageerprotocollen van blauwe kiekendieven maken

door Gerard Westerhuis

© Gerard Westerhuis

02-feb-2021 Het maken van jaagprotocollen is niet alleen leuk omdat het de kans geeft je eens goed te verdiepen in het gedrag van blauwe kiekendief. Soms kom je tijdens het volgen van de geconcentreerd jagende kiekendieven ook plotseling andere vogels tegen, die je niet meteen had verwacht.

In de winter van 2018-2019 was ik wekelijks in het veld van Oost-Groningen op zoek naar jagende kieken. In september was ik bezig met het volgen van een Blauwe Kiekendief op een voor mij inmiddels bekend plekje. Tijdens het volgen kwam er plotseling een wel heel mooi bruinrood exemplaar langs. Na het snel maken van een paar foto’s bleek het geen jonge Blauwe Kiekendief, maar een Steppekiekendief. Mijn eerste ontmoeting met die soort!

Plaatsen waar vaak kiekendieven jagen, zijn ook de plaatsen waar over het algemeen veel muizen zitten. Met een beetje geluk zijn daar dan ook meer muizeneters te vinden. In de sneeuw in januari 2019 stond ik bij één van de bekende plekken op dat moment. Na het volgen van een prachtig adult vrouwtje Blauwe Kiekendief keek ik naast de auto, om daar een prachtige velduil te zien die me aanstaarde vanaf een verkeersbord!

Soms wijzen de kiekendieven je zelfs tijdens het maken van een protocol de weg naar een mooie waarneming. Zo mocht ik tijdens mijn protocollen interacties met diverse Slechtvalken, een Rode Wouw, een Smelleken, Bruine Kiekendieven, Ruigpootbuizerds en nog veel meer noteren…

Oftewel: het maken van protocollen blijft altijd spannend en kan je zomaar eens verrassen! En zo niet, dan kun je nog altijd genieten van de gefocuste blik van een jagende kiekendief. Voor mij verveelt dat nooit!