Wulpen gaan ondanks hun omvang verrassend gemakkelijk in de omgeving op, dus het vinden van de nesten is geen eitje. Als de nesten gevonden zijn worden deze beschermd tegen predatoren en agrarische activiteit met behulp van een stroomhek. Voor dit onderzoek om mogelijk te zijn is de medewerking van vrijwilligers (nesten opsporen en monitoren) en boeren (land open stellen voor bescherming- en onderzoekswerkzaamheden) dus van cruciaal belang. We zijn dankbaar dat dit in 2019 van harte gebeurt van alle kanten.
1. Beschermen
2. Zenderen
Als het nest beschermd is worden de eieren nauwlettend in de gaten gehouden tot het moment dat ze uitkomen. De kuikens van de wulp kunnen als ze uit het ei komen meteen lopen en zelfstandig hun eten zoeken. Als je dus er dus te laat bij bent, moet elke graspol ongekeerd worden om ze terug te vinden. Een kuiken per nest krijgt een radionzender en wordt zo gevolgd om in kaart te brengen wat zijn overlevingskansen zijn en welke factoren dit beïnvloeden.
3. Volgen
Het zenderjong wordt gedurende zijn kuikenleventje meerdere malen opnieuw opgespoord. Omdat meten uiteindelijk weten is, wordt het kuiken gewogen als het is terug gevonden en ook de snavellengte wordt bepaald. Deze beide parameters vertellen ons iets over de groeisnelheid van het kuiken.
4. Overleven
Uiteindelijk is het elke keer spannend of je bij jouw volgende terugkomst de kuikens weer levend zult aantreffen.
Foto’s: Henk Jan Ottens en Sylvia de Vries
Dit onderzoek is in samenwerking met Landschapbeheer Drenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door: het Bettie Wiegman Fonds, de Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds, Provincie Drenthe, Het Drents Landschap, WMD Drinkwater en Vogelbescherming Nederland.