Kieken kijken in Flevoland

door Lykele Zwanenberg

© Hans Porsinck

07-aug-2021 Ik ben samen met mijn buurman Hans (hobbyfotograaf) op vrijdagmorgen op 7 augustus naar de Elandweg gereden om het aanwezige broedpaar grauwe kiekendief te spotten. Het was rustig zonnig weer met soms toch nog dreigende wolken die voorbij trokken. Maar het bleef droog weer.

Bij aankomst zagen wij vanaf de weg twee jonge kieken op de rand van de geplaatste kooi zitten. De kooi die al eerder is geplaatst stond in een perceel tarwe dat deels al gedorst was. Er zijn drie grauwe kiekendief pullen groot geworden die vandaag nog bij de kooi aanwezig zijn en door de ouders worden gevoerd. Wij hebben gezien dat de pullen goed in de veren zitten en inmiddels zelf ook vliegen, maar nog terugkomen op de veilige kooi. We mochten het betonpad gebruiken van de agrariër om dichter bij de broedplaats te komen. Wij hebben alle waarnemingen vanuit de auto gedaan. Het duurde niet lang of het mannetje Abe kwam met een forse prooi (muis) aanvliegen en liet de muis op de gemaaide strook vallen. Inmiddels was een van de jongen van de kooi afgevlogen en wist de muis feilloos te vinden en ermee naar de kooi terug te vliegen om hem daarna op de rand naar binnen te werken. We hebben het vrouwtje twee keer vliegend gezien maar zonder prooi. Heel indrukwekkend was dat Abe veel jagend boven het gemaaide tarweveld, van het nestperceel, succes had en regelmatig met muizen naar de jongen vloog. Abe liet in de meeste gevallen de prooien precies boven de kooi los.

Op een bepaald moment kwam er een vrouwtje bruine kiekendief, die aan het jagen was, te dicht bij het nest en later ook nog een jonge bruine kiek. Wij zagen dat Abe samen met een van de jongen tot de aanval ging en dat de belager snel door beide vogels werd verdreven. Het was een prachtig natuurmoment wat wij samen hebben beleefd. Toen de rust was wedergekeerd ging Abe weer volop aan het jagen om ook voor zichzelf na de geleverde inspanning een paar muizen te verorberen.

Wij hebben samen twee uur genoten van de familie grauwe kiekendieven, om nooit te vergeten dit jaar dat we samen met een paar grauwe kiekendieven aanwezig waren in het bloeiende akkerland van Flevoland.