MAS-sen op Texel

door Harm Jan Kiewiet

01-apr-2022 Ook dit jaar hebben we voor de provincie Noord-Holland de MAS-tellingen uitgevoerd. En tot Noord-Holland behoort ook Texel. Daar wordt op achttien MAS-punten geteld. Dat gebeurde in 2020 en 2021 door Lieuwe Dijksen, die op het eiland woont. Maar dit jaar lukte het hem niet en daarom werd mij gevraagd om deze tellingen te doen. Dat leek me erg leuk, want ik heb een heel aantal jaren op Texel gewoond en ken de weg daar dus wel. Overigens doe ik ook de MAS-tellingen in de Haarlemmermeer. Mijn vriendin woont in Amsterdam, dus ook dat is een soort van thuiswedstrijd.

De achttien punten op Texel tellen is in één morgen door de verspreide ligging van de telpunten niet te doen. Daarom heb ik elke ronde een overnachting geregeld zodat ik steeds op twee aaneensluitende morgens kon tellen. Dat was een prima oplossing, want vaak had ik de eerste morgen al twaalf punten geteld, zodat ik op de tweede morgen niet heel vroeg op hoefde. Bij de tellingen had ik een aantal soorten die je niet vaak in een MAS-punt aantreft, zoals eidereend, rotgans en ook een aantal bokjes. Het is erg leuk om deze vogels tegen te komen. Daarnaast zag en hoorde ik natuurlijk (gelukkig?) ook de soorten waar het om te doen is, zoals veldleeuwerik, gele kwikstaart en zelfs een kwartel. En ik kwam erachter dat er heel veel hazen op Texel zijn.

Tijdens mijn eerste rondje “op Oost” (één van de kleinste dorpen van Texel) kwam er een boer op een quad op mij afgereden. Ik kon geen kant op want aan beide kanten van het pad waar ik liep waren “tuunwallen”, dus stoppen was de enige oplossing. Gelukkig herkende ik hem als de man van een ex-collega van mij van de VVV Texel. We hebben een praatje gemaakt en ik vertelde daarbij wat ik aan het doen was. Het was ook de enige keer tijdens mijn tellingen op Texel dat ik een boer ontmoette. Dat beeld ligt in lijn met mijn tellingen in de Haarlemmermeer. En ook met die in Groningen, waar ik “vrijwilligerspunten” tel. Heel sporadisch tref ik een boer aan in een telpunt. Degenen die ik tref zijn altijd heel geïnteresseerd in het werk wat ik aan het doen ben.

Op ons eerste rondje (mijn vriendin ging ook vaak mee) kwamen we tot de ontdekking dat midden in een telpunt een “schapenboet” stond. Nou komt dat wel vaker voor, maar dit was een hele luxe boet. Je kon er namelijk koffie en thee drinken! De volgende rondes plande ik uiteraard zodanig dat het laatste punt of één van de laatste punten bij de “koffieboet” was.

Al met al kan ik zeggen dat het MAS-sen op Texel me goed bevallen is. In het begin was het af en toe zoeken hoe je het beste op een punt kon komen. Maar na verloop van tijd ging het eigenlijk vanzelf. In totaal heb ik 79 soorten waargenomen, waaronder één Zwarte Zwaan. Voor de liefhebbers: de Morinelplevieren zaten wel in één van mijn punten, maar niet toen ik telde. Volgende keer beter.