6-jun-2022 Linde Slikboer van EIS Kenniscentrum Insecten en onze collega Niels Godijn vertelden bij Vroege Vogels over wilde bijen, de vele bedreigingen voor insecten en de unieke ecologische functie van dijken. In Nederland leven zo’n 360 soorten bijen; hieronder vallen de sociale soorten zoals hommels, maar voor het overgrote deel bestaat dit uit solitaire soorten die niet in kolonies leven. De meeste solitaire bijen nestelen in de grond en vinden dus geen plek in intensief bewerkte akkers. Daarnaast is in ons huidige landschap weinig ruimte voor bloeiende kruiden, omdat er zo vaak gemaaid wordt en rommelhoekjes verdwijnen. Bloemen zijn echter van levensbelang voor bijen, omdat ze stuifmeel nodig hebben om hun jongen te voeren en nectar om zelf op de been te blijven. Het goede nieuws is dat juist algemene en – van oudsher – talrijke plantensoorten, dit voedsel bieden aan wilde bijen. Soorten zoals kleine veldkers, paardenbloem, paarse en witte dovenetel, hondsdraf en vooral veel klaver zijn ideaal als voedselplant voor bijen, maar krijgen vaak de naam ‘onkruid’ toegedicht. Op de dijken in het zuidwestelijk zeekleigebied (NB, ZH & ZL) wordt gewerkt aan de verbetering van dijken als leefgebied voor fauna binnen het project ‘Deltaplan Rijke Dijken’. Dat de dijken op zichzelf niet voldoende zijn om al deze soorten in stand te houden ligt voor de hand, maar ze kunnen wel de basis zijn van waaruit de rest van het landschap geschikter wordt gemaakt en dienen als kraamkamers voor bijen om zich te verspreiden.
Luister de podcast waarin Linde en Niels nog veel meer interessante dingen vertellen over bijen, landbouw en dijken hier.
Het magazine LandIdee was ook benieuwd naar het werkveld van Niels en liep voor de rubriek ‘Landlopers’ met hem mee door een deel van zijn werkgebied in het Buijtenland van Rhoon in Zuid-Holland.