Save the date: een online seminar op 11 maart voor iedereen die in de praktijk van beleid, beheer, onderzoek of (agrarische) natuurbescherming te maken heeft met blauwe kiekendief en velduil. Het goede nieuws is: we hebben nog enkele broedende blauwe kiekendieven en velduilen in Nederland. Het minder goede nieuws: beide populaties zijn erg klein en kwetsbaar. Hoe helpen we beide soorten, die ecologisch veel gemeen hebben, vooruit?
Waarom dit seminar?
In 2013 organiseerde Vogelbescherming Nederland een themadag over blauwe kiekendief en velduil in het Waddengebied. Directe aanleiding was dat het beide soorten al jarenlang niet voor de wind gaat. Op deze themadag zijn inzichten gedeeld die voortkwamen uit uitgebreid onderzoek dat Sovon Vogelonderzoek Nederland vanaf 2004 aan blauwe kiekendieven op de Waddeneilanden heeft uitgevoerd. Een van de aanbevelingen van die dag was het verbeteren van de voedselomstandigheden binnen en buiten de broedgebieden, onder andere door het aanleggen van muizen- en vogelrijke akkers. Met dat doel startte in 2015 het Waddenfondsproject ‘Wadvogels van Allure’, een samenwerking tussen Vogelbescherming en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. In het kader van Wadvogels van Allure zijn verspreid over het hele Waddengebied 150 ha. muizenrijke vogelakkers aangelegd en is er intensieve monitoring en aanvullend onderzoek gedaan.
Tijdens het online seminar op 11 maart willen we iedereen die daar belangstelling voor heeft ‘bijpraten’ over de blauwe kiekendief en velduil in het Waddengebied en samen hun toekomst bespreken. Vooral ook agrarische – en natuurbeheerders die in hun gebieden met beide soorten te maken hebben hopen wij deze middag te verwelkomen. Dus: noteer de datum en meld je aan.
Programma
Het programma bestaat uit twee delen. In Deel I willen we betrokkenen en belangstellenden via enkele korte presentaties in ‘een uurtje’ bijpraten over vooral blauwe kiekendief en een beetje velduil. In Deel II willen we een aantal van de onderwerpen die in Deel I de revue zijn gepasseerd verder uitdiepen. De middag zal worden voorgezeten door Raymond Klaassen (Rijksuniversiteit Groningen/Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels).
Deel I (13h30 – 15h30)
Welkom en introductie (5 minuten)
Introductie ‘Wadvogels van Allure’ door Jules Bos, Vogelbescherming Nederland (10 minuten)
Eilandkiekendieven: stand van zaken en inzichten uit onderzoek door Peter de Boer, Sovon Vogelonderzoek Nederland (15 minuten)
Akkerkiekendieven: stand van zaken en inzichten uit onderzoek door Madeleine Postma, Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels (15 minuten)
Pauze (15 minuten)
Vogelakkers op Texel: praktijkervaringen met vogelakkers in de context van een Waddeneiland door Siebold van Breukelen, Agrarische Natuurvereniging De Lieuw (15 minuten).
Zenderkiekendieven en -uilen: wat zijn de lotgevallen van de gezenderde vogels en welke lessen zijn daaruit te trekken? door Tonio Schaub, Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels (15 minuten)
Plenaire discussie (30 minuten)
Deel II (15h45 – 16h45)
Deel II bouwt voort op wat in Deel I aan de orde is geweest. Rode draad is wat we kunnen doen om blauwe kiekendief en velduil als kenmerkende broedvogel en overwinteraar voor het Waddengebied te behouden. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld: (1) moeten we ons wel gericht inzetten voor blauwe kiekendief en velduil in het Waddengebied?, (2) hebben we voldoende kennis om te kunnen ‘handelen’? en (3) hoe kunnen we de kwaliteit van het leefgebied voor beide soorten binnen en buiten het broedseizoen verder verbeteren?
Praktisch
U kunt zich hier voor het seminar aanmelden. Kort voor datum van het seminar zal u een link worden toegestuurd om aan het seminar deel te nemen.
Titelfoto: Jaap van ’t Zand