20-aug-2020 Vervolging van roofvogels lijkt iets van vroegere tijden, maar is anno 2020 nog steeds actueel. Het komt overal in Nederland in meer of mindere mate voor. De vervolging is heel doelgericht op roofvogels zelf of, heel cynisch gezegd, ‘als nevenschade’ bij vervolging van andere soorten zoals bijvoorbeeld de vos.
Vermoedens opzettelijk doden van kiekendieven
In de vele jaren dat er nesten van kiekendieven beschermd worden zijn er al vaker situaties rond nesten geweest waar er twijfels waren of er sprake was van een natuurlijke doodsoorzaak van de jongen. Zoals het wel erg plotseling verdwijnen van beide oudervogels, of gezond ogende jongen die allen ineens dood in het nest lagen of kleine jongen die dood in het stroomhek hingen dat juist ter bescherming van de jongen was geplaatst. Vraagtekens, vermoedens maar helaas geen harde bewijzen.
2020 jonge grauwe kiekendieven opzettelijk gedood
Tot begin juli dit jaar, toen trof een collega die op het punt stond rond een nest met jonge grauwe kiekendieven (Rode Lijstsoort) een beschermingskooi te plaatsen wel een heel duidelijke vorm van roofvogelhaat aan. In de buurt van het nest lagen midden op de weg drie dode jonge grauwe kiekendieven. Na contact met de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van Provincie Groningen afdeling Omgeving & Milieu is deze direct gekomen om de situatie te onderzoeken. Samen met onze collega is de directe omgeving van het nest bekeken en waren er duidelijke sporen te zien van een mens die van en naar het nest liepen. Daaruit is te concluderen dat er iemand willens en wetens drie jongen van deze zeldzame soort uit het nest heeft gehaald, doodgemaakt en openlijk op de weg achtergelaten. Een strafbare handeling. Dit is een van de voorbeelden van roofvogelvervolging dit jaar in provincie Groningen.
Extra ogen in het veld, verdachte situaties melden!
Overal in Nederland zijn mensen vrijwillig en professioneel bezig met het onderzoeken, in kaart brengen, beschermen en in de gaten houden van alle soorten roofvogels. Deze mensen zijn belangrijk voor het krijgen van een beeld over de mate van vervolging en in welke gebieden dat plaatsvindt. Mogelijk werkt dit deels ook al preventief tegen vervolging. Maar extra ogen zijn nodig. Ben je voor je werk in het veld of als recreant en je vindt een dode roofvogel of je stuit op een verdachte situatie rond een nestplek neem dan altijd contact op met de betreffende Omgevingsdienst of provinciecoördinatoren van Werkgroep Roofvogels Nederland, omdat meldpunten hiervoor per provincie verschillen. Pak zelf het dier niet op maar maak foto’s van de situatie en houding van de vogel en stel waar mogelijk de vindplek veilig tegen eventuele veranderingen.