22-jun-2021 Dit voorjaar zijn er voor het eerst in Nederland volwassen wulpen gezenderd in het kader van een internationaal Frans onderzoek naar de overwinteringsgebieden van in Europa broedende individuen. De jacht op wulpen is in het land sinds kort verboden, en dat blijft zo als blijkt dat er vogels uit bedreigde broedpopulaties, zoals Nederland, in Frankrijk overwinteren.
In mei zijn daarom in Drenthe drie broedvogels uitgerust met een GPS-zender waaronder Hendrikus een wulp man die zijn nest op het grasland van boer Hendrikus Stevens bij Dieverbrug had. Wulp Hendrikus en zijn partner verloren hun vier jongen na ongeveer tien dagen en vanaf dat moment werden de vliegbewegingen ruimer maar bleef hij ook trouw aan de nestlocatie.
In de nacht van 15 op 16 juni verliet Hendrikus het broedgebied in Nederland en vloog in ongeveer 4.5 uur in een rechte lijn naar Engeland. Daar zakte hij langs de oostkust verder af naar het zuiden en bracht de dag door in een natuurreservaat in de monding van de rivier Blackwater vlakbij Tollesbury. Die avond vloog hij opnieuw verder westwaarts recht over Londen om vervolgens met een grote boog richting het noorden over Birmingham te vliegen. In de ochtend van 17 juni landt hij op verschillende akkers ten zuiden van de stad Wrexham in Wales. Hij foerageert daar waarschijnlijk en zit niet stil op één plek. Hendrikus vertrekt echter binnen een paar uur al weer en trekt dezelfde dag nog over de Ierse Zee naar Ierland. Hij bereikt uiteindelijk via de zuidkust de plek waar hij nu al meerdere dagen verblijft, opnieuw de monding van een rivier namelijk de Dissour bij Pilmore Cottages. Hij zit daar na zijn reis van meer dan 1200km afwisselend direct aan de kust of langs de rivier. Een opmerkelijke locatie voor deze Drentse wulp omdat het pas de vijfde terugmelding van een Nederlandse wulp in Ierland is. Uit ringgegevens blijkt dat het merendeel van de Nederlandse wulpen langs de Franse kust van Normandië en Bretagne overwintert (Vogeltrekatlas). De vraag is natuurlijk of hij daar nu ook tot zijn voorjaarsmigratie blijft, er liggen ten slotte nog vele maanden voor hem voordat de winter begint.
Het wulpenonderzoek is in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en wordt in 2021 mogelijk gemaakt door het Bettie Wiegman Fonds, Vogelbescherming Nederland, Ars Donandi en het Tringa Fonds, Provincie Drenthe, het Sayer Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.