22-oktober-2024 – In de winter van 2019/20 zijn we gestart met tweewekelijkse roofvogelroutes om systematisch in kaart te brengen waar blauwe kiekendieven en ruigpootbuizerds zich ophouden gedurende het winterseizoen.
Omdat we ook reigers, buizerds, torenvalken en uilen tellen krijgen we steeds beter zicht op waar zich muizenrijke plekken bevinden, en dat was een belangrijke reden om te starten met deze tellingen. Er zijn in totaal 39 telgebieden waar in de afgelopen jaren bijna 1000 roofvogeltellingen zijn gedaan. De tellingen zijn uitgevoerd door vele betrokken vrijwilligers, maar ook door studenten en medewerkers van GKA.
We vinden het belangrijk om deze tellingen te continueren om zicht te houden op belangrijke leefgebieden van overwinterende roofvogels, vooral ook in een tijd met veel grote ruimtelijke ontwikkelingen. De resultaten van deze roofvogeltellingen kunnen we ook gebruiken voor gerichter onderzoek of voor het aanwijzen van plekken waar natuurmaatregelen tot hun recht komen.
Resultaten 2023/24
Ondanks dat afgelopen seizoen een van de natste winters was sinds het begin van de meteorologische metingen in 1901 (waardoor veel muizen zijn gesneuveld), werden er hogere aantallen geteld dan in de afgelopen drie winters. Maar lang niet zoveel als in de winter van 2019/20 toen we voorafgaand aan de winter ook zo’n goed broedseizoen hadden met veel uitgevlogen jonge kiekendieven (Figuur 2).
Winter 2024/25
Ook komende winter hopen we dat er veel mensen op pad gaan om mee te doen aan deze tellingen. Als de tweewekelijkse routes te intensief zijn kun je je ook beperken tot de twee integrale roofvogeltelweekenden op 21/22 december 2024 en 15/16 februari 2025. Ook die tellingen leveren al heel waardevolle gegevens op.
Lijkt het je ook leuk om bij jou in de buurt een gebiedje te tellen op roofvogels neem dan contact op met Jitty Hakkert. Dan kijken we samen naar een geschikte locatie.
Email: [email protected]
Tel: 31 6 46024964
Titelfoto blauwe kiekendief: Jan Ploeger