16-aug-2021 Vorig jaar zijn er twee grauwe kiekendieven gezenderd op Öland om meer te leren over hun habitatgebruik. Öland is een bijzondere plek omdat een groot deel van het landschap uit natuurlijk habitat bestaat. Dit zijn de kwelders langs de kust maar ook de droge en schaars begroeide ‘alvar’ (kalksteenvlakte) midden op het langgerekte eiland. De data van de in 2020 gezenderde mannen Gösta en Clyde laat zien dat ze dit natuurlijk habitat veel gebruiken.
Op Öland broeden 20-30 paar grauwe kiekendieven, van origine voornamelijk in natuurlijk habitat, maar sinds 2014 zijn ze ook in de akkers te vinden. Het aantal paren nam daarmee toe, maar als gevolg moeten de nesten nu tegen landbouwwerkzaamheden beschermd worden. Een extra complicatie daarbij is dat de meeste vogels in luzerne broeden, een gewas dat vroeg geoogst wordt, waarmee het op tijd vinden en beschermen van de nesten een echte uitdaging is. Het zenderonderzoek is onderdeel van het soortenbeschermingsplan grauwe kiekendief, met als doel om uiteindelijk tot een duurzame bescherming van grauwe kiekendieven op Öland te komen.
Tijdens het korte verblijf op Öland afgelopen juni wisten Almut Schlaich en Raymond Klaassen opnieuw twee mannen te zenderen. ‘Robban’ werd gevangen op een plek waar een kleine kolonie grauwe kiekendieven in natuurlijk habitat broedt (een zegge-riet moeras). Deze vogel werd vernoemd naar de lokale vrijwillige beschermer. ‘Mats’ werd gevangen in een akkerbouwgebied met drie beschermde nesten in een luzerneperceel, deze vogel werd dan ook naar de boer genoemd.
Opvallend op Öland is het grote aandeel luzerne verbouwd als voer voor de lokale koeien. Natuurinclusieve kringlooplandbouw pur sang. De veldleeuwerik vaart er wel bij, het blijkt de meest algemene vogelsoort op het eiland te zijn! We vragen ons wel af hoe goed hun broedsucces werkelijk is in de regelmatig geoogste luzerne. Öland is sowieso een vogelrijk eiland, met hoge dichtheden aan broedende steltlopers op de kwelders en een rijke struweelvogelgemeenschap op de alvar, zoals: kneuen, geelgorzen, grasmussen maar ook tapuit, grauwe klauwier en draaihals. Deze vogelrijkdom lijkt de kiekendieven minder afhankelijk van muizen te maken, want hoewel we het dieet van de grauwe kiekendieven op Öland (nog) niet goed kennen, lijkt het door vogels gedomineerd.