21-aug-2022 Voor het derde jaar op rij togen we naar Öland om grauwe kiekendieven te zenderen. Dit ter ondersteuning van de lokale beschermingsinzet, in nauwe samenwerking met het regiobestuur (Provincie Kalmar), de Universiteit van Kalmar en de Zweedse Vogelbescherming.
Op Öland broeden zo’n 30 paar grauwe kiekendieven. Vooral in luzerne, wat de bescherming van deze soort op het eiland een grote uitdaging maakt. Immers, alle nesten moeten al in de eifase opgezocht en beschermd worden. Het broeden in luzerne is op Öland een relatief recent fenomeen want nog geen decennium terug broedden de meeste kieken vrijwel uitsluitend in natuurlijke habitats. Degradatie van deze natuurlijke habitats werkte de switch naar alfalfa in de hand.
Eind van de ochtend arriveerden we op Öland om te bemerken dat de omstandigheden om te vangen verre van ideaal waren. Met name een harde westenwind zorgde voor hoofdbrekens. Er werd gekozen om te beginnen bij een nest dat een beetje in de luwte van een bosje lag. Helaas lag dit nest ook in de buurt van een kokmeeuwenkolonie, en de eerste vogel die we vingen was dan ook… een kokmeeuw. Even later arriveerde het mannetje van het nest, die zich toch snel liet vangen. Kiekendief Anders was een feit!
Vol goede moed togen we naar een ander nest, wat beschut achter een helling lag. Hier bleek een Buizerd spelbreker die werkelijk als een komeet het net in dook. Er leek daarna weinig te gebeuren. Maar terwijl we andere mogelijke vangopties aan het doornemen waren, kwam de man er aan die prompt gevangen werd. Deze kiekendief noemden we Peter.
De op Öland gezenderde kiekendieven lijken twee plekken te hebben om te foerageren. Een deel van de vogels bezoekt de kwelder. Hier broeden (nog) grote aantallen steltlopers, waaronder de zeer sterk afgenomen schinzii ondersoort van de bonte strandloper. Ook de veldleeuwerik is op deze kwelders algemeen. De tweede optie is de Alvar, het natuurlijke kalksteenplateau in het midden van het eiland. Je hoort hier roodmussen zingen, en tapuiten en grauwe klauwieren voeren er hun jongen. Maar voor de grauwe kiekendieven zijn de hier hoge dichtheden aan veldleeuweriken waarschijnlijk belangrijker. Met de partners bespraken we hoe het dieet-onderzoek op Öland verder uit te bouwen.
Omdat de twee grauwe kieken snel gevangen werden, werd het bezoek aan Öland een bliksembezoek. Desalniettemin was het een leuke en nuttige reis.
Tekst: Raymond Klaassen
Titelfoto: grauwe kiekendief Anders