Wat je kunt leren van uilenveren

Op de overgang van akker en weiland zweven de nachtelijke jagers, ten minste afgelopen weekend. In een paar uur tijd werden er 13 uilen gevangen; 5 kerkuilen, 4 ransuilen en 4 velduilen! De zenders zijn op dit moment helaas op dus werden zelfs de velduilen met alleen een ring weer losgelaten. Je kan echter ook veel leren aan de hand van het verenkleed!

De velduil op de foto is een jonge vrouw, een 2KJ, vorig jaar dus uit het ei gekropen. Wat je van een staart al kunt leren! Vaak is leeftijd- en geslachtsbepaling een combinatie van kenmerken, zo ook bij deze uil. Waar je o.a. nog meer aan kunt zien dat het een vrouw is: brede bandering op de borst (man: dunne bandering) en korte witte toppen armpennen (man: hogere witte toppen armpennen). Of deze velduil het daglicht voor het eerst heeft gezien in Engeland, Noorwegen of Nederland blijft dan wel weer een raadsel.

Staart van een jonge velduil vrouw, 2KJ

Ook de veren van de kerkuil vertellen een verhaal, in dit geval het verhaal van een adulte vrouw. De buitenste banden op haar eerste en derde handpen (vanaf buiten naar binnen geteld) is namelijk hoger dan 7.5mm, wat betekent dat het om een vrouw gaat.

Ik vraag me af of uilen onderling constant met liniaaltjes in de weer zijn om te zien of ze met een mogelijk broedpartner te maken hebben. Erg mooi is het contrast in haar handpennen, de buitenste drie heeft ze al geruid, wat je duidelijk ziet aan de donkere kleur, maar ook andere veren heeft ze gewisseld (zie afbeelding). Aan dit ruicontrast kun je zien dat ze volwassen is.