Onze bijzondere kiek uit Flevoland

door Karin Janssens – van Essen

© Karin Janssens – van Essen

14-jun-2021 Abe (1H) is geboren in 2007 in Flevoland uit een Duitse vader (Helmut (T3) 2003, vernoemt naar Helmut Kohl) en een Flevolandse moeder (Jinthe (N1) 2001). Hij is dus al weer 14 jaar. Onze app-groep in Flevoland keek reikhalzend uit naar deze bijzondere vogel. Zou hij nog terugkeren dit jaar?

Er was weer veel noordenwind, dus moesten de kieken tegen de wind in naar Nederland vliegen. Op meerdere plekken worden trekvogels geteld in Europa en ingevoerd op de website Trektellen.nl. Daar kun je ook de tellingen zien van vorige jaren. Ik heb de aantallen van 2021 vergeleken met 2020 en dat was schrikbarend veel minder. In 2020 werden er 946 overvliegende grauwe kiekendieven geteld en in 2021 maar 552 vogels, een afname 394 vogels. Dit is maar een indicatie want je kunt niet zien of hetzelfde aantal tellingen in beide jaren zijn uitgevoerd.

Maar op 26 mei 2021 zag Jitty Hakkert tijdens haar MAS-telling aan de Elandweg een Grauwe Kiekendiefman en maakte er een foto van. Meteen dook Rob Dekker van onze app-groep in de fotoarchieven en ja de bevestiging kwam al snel: het was Abe!

Op 11 juni 2021 kwam de bevestiging van Luuk Draaijer dat Abe een vrouwtje had gevonden en daar een nest bij had.

Al snel is er besloten om bij hoge uitzondering een nestbescherming te plaatsen om de eieren. Weer een spannend moment. Op 14 juni werd de kooi gezet door Jitty Hakkert, Johan Janssens en Gijs Beck. Het duurde een dik uur voordat het vrouwtje (2|N uit 2019, Nieuwebildtzijl) weer op het nest ging zitten.

Vrijdag 23 juli was het zover, de jongen werden geringd. We stonden nog even te wachten tot iedereen er was en ondertussen kwam Abe in nog geen 10 minuten tijd twee prooien afleveren. En later bleek er in het nest een muis te liggen.

Op weg naar het nest

De kuikens worden gehaald door Jitty en Bertus

Het jongste kuiken (19/20 dagen)

Hier worden de klauwen gemeten

(honger)maliën worden geteld

Eerst de zak wegen daarna het kuiken met zak

Het middelste kuiken (23 dagen)

Hoe lang zijn de vleugels?

Het kuiken ligt heel relaxt tijdens het ringen

Het oudste kuiken (24 dagen)

De kuikens gaan weer terug naar het nest

Jitty en Rob zetten ze weer in het nest

Nog even napraten nadat we allemaal uit het zicht waren verdwenen, bracht Abe weer twee prooien naar het nest. Wat is Abe toch een supervogel en een geweldige jager. Hij heeft in dit slechte muizenjaar toch weer drie jongen grootgebracht en ze met zijn vangsten behoorlijk “vet” gemest. De drie wogen respectievelijk 330 gr, 365 gr en 375 gr. Vermoedelijk was de jongste een man en de twee oudsten vrouw. We hopen met zijn allen dat ze weer terug naar Nederland komen om te broeden de komende jaren.

Ze doen het uitstekend, hier de cijfers