Een prachtig mooie dag

door Almut Schlaich

Op 11 oktober 2019 was het eindelijk zo ver. De dag van mijn promotie was gekomen! Na enkele uren slaap werd ik met hartkloppingen wakker. Nooit eerder ben ik zo zenuwachtig geweest voor een presentatie. In de stromende regen kwamen de mensen uit alle richtingen naar Groningen om een geslaagd symposium bij te wonen. Gelukkig had ik mijn eigen presentatie aan het begin van het programma gezet, eenmaal begonnen waren de zenuwen vergeten en kon ik ervan genieten de belangrijkste punten van jarenlang onderzoek aan de volle zaal te presenteren. Daarna kon ik opgelucht naar de andere sprekers luisteren, die ons één voor één schitterende verhalen over trekvogels, hun leefgebieden en hun onderzoeken vertelden.

Na het symposium vertrok ik met mijn beide geweldige paranymphen, Janne en Madeleine, naar de binnenstad om voor de promotieplechtigheid aan te lunchen. Janne, met nieuw gekochte droge sokken, hield me consequent ervan af om nog een keer de abstracts van alle hoofdstukken door te lezen. Al heel snel was het tijd om naar het Academiegebouw te gaan. Tijdens het wachten werd duidelijk waarom de wachtruimte “de zweetkamer” genoemd wordt. Toch wilde ik liever geen slok uit het traditionele schnaps-flesje nemen dat Janne te voorschijn toverde! En toen was het zo ver, we werden opgehaald en in de volle zaal geleid. En grappig genoeg gingen de daarop volgende 45 minuten heel snel om! De commissieleden stelden vragen over mijn onderzoek, over sommige methodes en mijn woordkeuze. Maar al met al viel het mij ontzettend mee en kon ik wel iedere keer een antwoord geven. De opluchting was groot toen de pedel met zijn staf binnen kwam en “Hora Finita” riep, dat kan iedereen zich wel voorstellen. Hierna volgde de receptie waar iedereen me feliciteerde en sommigen een lange tijd moesten wachten in de lange rij. Wat geweldig om hier iedereen te zien! Ik was helemaal blij. Daarbij feliciteerden mensen me niet alleen, maar gaven me ook nog cadeautjes, daar had ik helemaal niet bij stil gestaan!

Foto’s: Tilmann Doll

Tijdens het wachten werd duidelijk waarom de wachtruimte “de zweetkamer” genoemd wordt

Albert op de Martinitoren in Groningen.

Voor het laatste gedeelte van de dag vertrokken we naar Haren. Hier mochten we in de Biotoop bij de Bonobo’s overgaan tot feesten. Dank jullie wel dat ik dit mooie feest met jullie op deze geweldige locatie mocht vieren! De organisatie van het feest met eten en alles erop en eraan lag in de handen van mijn paranymphen. En wat hebben ze er een geweldige avond van gemaakt! Bedankt Madeleine en Janne voor dit heerlijke feest. En dank aan iedereen die wat te eten heeft mee gebracht, alles smaakte heerlijk. En toen kwam natuurlijk het onvermijdelijke stukje. Wat heb ik lieve collega’s gelukkig! Een grappig en super mooi gemaakt stukje waar we over we met veel insiders konden lachen, maar ook van jullie acteerkunst konden genieten. Dank jullie wel! Het feest ging, in steeds kleinere groep, door tot laat in de nacht.

Door jullie komst, gedachtes en lieve woorden was het werkelijk een heel bijzondere dag die ik nooit zal vergeten

Vanaf deze plek, heel hartelijk bedankt allemaal voor deze geweldige dag. Door jullie komst, gedachtes en lieve woorden was het werkelijk een heel bijzondere dag die ik nooit zal vergeten. Een van de mooiste dingen was ook dat het ons gelukt is om Albert uit Senegal uit te nodigen. Hartelijk bedankt aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd om deze reis voor hem mogelijk te maken! Zonder Wim Mullié was het niet gelukt om de visumaanvraag in Dakar te regelen, dank je wel Wim! Dankzij Vogelbescherming Nederland is Albert nu de trotse eigenaar van een telescoop en enkele dagen geleden kreeg ik een foto van hem toegestuurd waar hij met een groep Franse vogelaars een slaapplaats van Grauwe Kiekendieven observeerde. De telescoop wordt dus nuttig gebruikt! En ook ik kan nu, mede dankzij jullie cadeau’s, een professionele kijker aanschaffen die mijn 20 jaar oude trouwe en stoffige kijker gaat vervangen. De kijktest bij Foto Sipkes was veelbelovend 😊.

Dank jullie allemaal van harte!