Publicatie artikel over aanvaringsrisico van grauwe kiekendieven met windturbines

door Tonio Schaub

Begin oktober is eindelijk het artikel over ons onderzoek naar het aanvaringsrisico van grauwe kiekendieven met windturbines in het wetenschappelijk journaal IBIS verschenen. Dit was wel een lange weg: het onderzoek is begonnen als afstudeerproject van Tonio Schaub (nu medewerker van GKA) in 2016. In 2017 was zijn masterscriptie klaar, waar de meeste onderdelen van wat nu gepubliceerd is al in stonden. Maar het wetenschappelijke publicatieproces duurt vaak best lang, en een deel van de analyses hebben wij in de tussentijd ook nog verder bijgewerkt. In ieder geval zijn we heel blij dat het nu zover is! Dit is ook een goede motivatie om verder op zoek te gaan naar mogelijkheden om dit onderzoek als promotieproject voort te zetten.

een goede motivatie om verder op zoek te gaan naar mogelijkheden om dit onderzoek als promotieproject voort te zetten

Zie het recente natuurbericht “Vlieggedrag kiekendieven bepaalt aanvaringsrisico met windturbines” voor meer informatie over ons windturbine-onderzoek. Een pdf van het artikel in IBIS is via email op te vragen bij Tonio Schaub (tonio.schaub [at] grauwekiekendief.nl).

Vliegbewegingen van grauwe kiekendieven door windturbineparken, opgeslagen met GPS loggers. Rode punten: windturbines. Gele punten/grijze lijnen: vliegbewegingen kiekendief.

Titelfoto: Mannetje grauwe kiekendief voor een groep windturbines © Rein Hofman