Twee bijzondere mensen zijn in 2020 overleden:
vader en dochter ten Have, Geuko en Fenna

door Madeleine Postma

Familie Ten Have uit Korengarst (O-GR) heeft een groot verlies te verwerken gekregen met het overlijden van man en vader Geuko (begin september 2020), en dochter en zusje Fenna vlak voor de kerst van 2020.

Met de familie Ten Have is gedurende al vele jaren van beschermingswerk rond kiekendieven en akkervogels een fijn contact. Sinds 2003 worden er nesten van grauwe kiekendieven in hun akkers beschermd. Veel van onze vrijwilligers zullen Geuko en Fenna vooral kennen van de startdagen van het kiekendievenseizoen waar de boerderij van familie Ten Have de laatste jaren als start- en eindpunt diende. Geuko was altijd bij de aanvang van de dag en tijdens de afsluiting met Aagtje zijn vrouw aanwezig. Ook Fenna schoof af en toe aan.

Sinds vele jaren mogen we op hun boerderij ons beschermingsmateriaal in een hoek van de grote landbouwloods opslaan (40+ kooien en toebehoren). Het was bij het ophalen en/of terugbrengen van materialen altijd fijn Geuko op het erf tegen te komen en elkaar te spreken. Ondanks alle drukte op hun bedrijf en de zorgboerderij was er altijd interesse voor de terugkeer van de kiekendieven en het beschermingswerk. Hij was actief in het aanleggen van maatregelen voor akkervogels, in het meedenken wat wel niet werkbaar is op een gangbaar landbouwbedrijf. Iedere vraag voor medewerking aan onderzoek kon op een positieve bevestiging rekenen omdat hij zelf ook graag wilde weten over het hoe en wat rond akkervogels. Verder was het samen delen van mooie waarnemingen in het veld en als het kon ieder jaar een keer bij het ringen van jonge kieken aanwezig zijn. Zo niet in 2020 toen Geuko in het voorjaar ons vertelde alvleesklierkanker te hebben. Door hoe open en nuchter Geuko met zijn ziekte omging was het niet moeilijk hem daarna weer tegen te komen en te spreken over hoe het met hem ging. Zijn belangstelling voor andere zaken bleef onverminderd.

Wat in herinnering blijft is zijn gastvrijheid (ook die van Aagtje, voor ons een twee-eenheid), voor het kunnen organiseren van de startdagen bij hun op de boerderij (kwamen we een dag van tevoren om klaar te zetten, bleek altijd alles al klaar te staan, niet veel was hem te gek!), zijn brede interesse, de mooie zorgboerderij die hij samen met Aagtje heeft gerealiseerd, zijn positieve en humoristische instelling ondanks meerdere en grote tegenslagen, de fijne gesprekken aan de keukentafel en op het erf.

Begin september stierf Geuko. Zijn afscheid is door zijn gezin op een bijzondere en creatieve manier vormgegeven, beperkt door de begrenzingen rond corona. Op een kaart waren er in de omgeving van hun boerderij en akkers een aantal plekken aangegeven waar je stil kon staan om op die plek een herinnering met muziek te beluisteren via een app (de muziek en herinneringen zijn hier terug te luisteren).

Na Geuko stierf in december dochter en zusje Fenna. Naamgeefster van de zorgboerderij Fenna Heerd, die haar ouders Geuko en Aagtje speciaal oprichtte om haar en andere jongeren met een handicap een goed passende dagvoorziening te bieden. Tijdens het halen van materialen of het werken op het erf aan nieuwe kooien merkte je de onverdeelde aandacht, de goede zorg en fijne sfeer die op de zorgboerderij aanwezig is.

De uitvaart van Fenna was net als dat van haar vader heel bijzonder. Ze werd met paard en wagen vanaf de boerderij begeleid door haar familie en verzorgers naar de begraafplaats in Noordbroek gebracht (Bijzonder uitvaart voor Fenna uit Noordbroek door coronaregels. 24 december 2020, Dagblad van het Noorden).

Een bijzondere man en jonge vrouw zijn heengegaan maar ze laten mooie en goede herinneringen achter.

Aagtje, Wilko + gezin, Gezina + gezin langs deze weg nogmaals veel sterkte toegewenst.