08-apr-2020 De eerste drie gezenderde bruine kiekendieven zijn dit jaar terug in hun broedgebied in Nordrhein Westfalen en de Noordoostpolder! De reis die ze achter de rug hebben is reden tot zowel bewondering als verwondering.
Konstantin had sinds september 2019 niks meer van zich laten horen. Vorige week begon zijn data ineens binnen te stromen en sinds 30 maart was hij boven het Europese vaste land! Konstantin heeft drie overwinteringsgebieden gebruikt. De eerste twee gebieden liggen in het zuiden van Mauritanië op de grens met Senegal iets meer dan 10 km bij elkaar vandaan, daar verbleef hij van 1 oktober tot 12 december. Water was er niet ver weg, en langs de rivier die met een bocht om zijn verblijfplaats heen stroomt zijn ook de mensen te vinden die in het gebied wonen. Toch koos hij niet voor akkers maar het natuurlijk landschap daar. Op 12 december had hij het wel gezien en vloog in 26 uur tijd bijna 400 km! En kwam zo aan in zijn derde overwinteringsgebied opnieuw net in Mauritanië dichtbij de oevers van de Senegal rivier. Dit keer verkoos hij de akkers in dit vruchtbare stuk Afrika boven het natuurlijke en minder groene natuurlijk habitat. Na drie maanden vertrok hij op 19 maart na het noorden! Op 24 maart vloog hij bijna over zijn route die hij in de herfst in omgekeerde richting vloog. Hij gunde zich geen rust en vloog zonder stopovers naar Europa. Boven Spanje op 2 april gebeurde iets bijzonders om 9:49 in de ochtend vlogen Konstantin en Josef parallel slechts 30 km uit elkaar in dezelfde richting en naar hetzelfde broedgebied. Een winter lang kilometers verwijderd en nu bijna in het zicht. Over Spanje behaalde hij misschien geen snelheidsrecords, maar hield nog steeds geen stopovers waardoor hij op 6 april het broedgebied in Nordrhein Westfalen bereikte! In 19 dagen tijd van Mauritanië naar Duitsland ruim 4500 km, meer dan 200 km per dag gevlogen. Het blijft een topprestatie om die reis succesvol af te leggen en nu mag hij in plaats van rusten op zoek naar een vrouw om een nieuw topprestatie te leveren, het grootbrengen van jongen.
Josef heeft ons de afgelopen maanden minder in spanning gehouden en zijn zender verstuurde regelmatig data, waardoor we al wisten dat hij 24 februari zijn overwinteringsgebied in Mali had verlaten (zie vorige update). Hij vloog via Mauritanië naar de Westelijke Sahara, een klein stukje opnieuw door noordelijk Mauritanië en Algerije en vervolgens een groot gedeelte over Marokko. In Algerije maakte hij een stopover van 9 dagen en in Marokko maakte hij zelfs 2 stopovers. De eerste van anderhalve dag en de tweede duurde 8 dagen vlakbij de kust van de Middellandse Zee voor zijn oversteek naar Spanje. Zijn migratiesnelheid en de afstand die hij gedurende zijn gehele reis naar het noorden per dag aflegde is dus heel anders dan die van Konstantin. Met twee geheel verschillende strategieën bereikte ze toch op 3 april bijna hetzelfde punt in Spanje (zie boven) en op dezelfde dag 6 april het broedgebied! Josef werd daar zelfs al gezien door Hubertus Illner, onze samenwerkingspartner. In totaal duurde Josef zijn migratie naar het noorden ongeveer anderhalve maand en bijna twee keer zo lang als de reis van Konstantin.
Schreef ik in de vorige update nog dat het onwaarschijnlijk leek dat vrouw 70 (titelfoto) op 7 april Nederland zou bereiken, blijkt nu dat het haar al een dag eerder lukte. 70 kwam 6 april aan in de Noordoostpolder in Flevoland! Op 8 oktober 2019 kwam ze na enige omzwervingen aan in haar eerste overwinteringsgebied in Mali. Op 2 december trok ze ongeveer 400 km verder naar het oosten in 2 dagen tijd. Daar arriveerde ze… in het overwinteringsgebied van gezenderde bruine kiekendief vrouw Wiltrud, slechts 10 km van de plek waar Wiltrud in februari was, bracht 70 de nacht door! Om het nog opmerkelijker te maken trok ze op 4 december verder om die avond door te brengen op slechts 5 km verwijderd van Wiltrud haar tweede overwinteringsgebied. Ook hier vertrok ze de volgende dag en na ongeveer 700 km vliegen bereikte ze dan eindelijk op 8 december haar tweede overwinteringsgebied in Mali dicht aan de grens met Burkina Faso. Daar verbleef ze ruim drie maanden in het groene gebied rond de oevers van de Sourou. Op 22 maart begon ze haar reis naar het noorden pas! In aanzienlijk kortere tijd dan beide mannen bereikte ze dus haar broedgebied. Ze koos een oostelijke route over Mali, Algerije en Minorca en kwam op 1 april aan in Spanje. Dit betekent dat ze in anderhalve week tijd 3500km vloog, zonder stopover, meer dan 300km per dag! Haar hele reis duurde maar iets meer dan twee weken, 4700km in 16 dagen tijd.
Het jonge vrouwtje 71 is ook nog in leven! Zij lijkt nog geen stappen te ondernemen weer naar het noorden te komen en het is mogelijk dat ze de komende zomer op de grens van Senegal en Mauritanië blijft waar ze inmiddels al meer dan 5 maanden verblijft.