In Drenthe zijn ook dit jaar door de wulpenbrigade tientallen wulpennesten in akkers en weiden beschermd. Van meer dan 25 van deze nesten zijn wulpenkuikens uitgerust met een radiozender om voor het derde jaar hun ontwikkeling, overleving en habitatgebruik te volgen. En dat is nog lang niet altijd makkelijk aangezien de kuikens als verdedigingsstrategie tegen predatoren zich zo stil en plat mogelijk houden als er iets of iemand nadert.
Inmiddels is halverwege juni het donzige er nu bij de meeste jonge wulpen wel af, en zoals elk broedseizoen blijven er dichter bij het einde steeds minder over. In het intensief agrarisch landschap benadrukt elk kuiken gevonden in de smalste sloot of overstaande rand het belang van dergelijke structuren. Want een wulp heeft niet voor niks van die lange, sterke poten gekregen, die zijn perfect om snel mee door een drooggevallen sloot te rennen met de vegetatie als extra bescherming.
En uiteraard is de mooiste beloning voor iedereen die zich inzet voor de wulpen in Drenthe: een vliegvlugge, jonge wulp foeragerend in gemaaid grasland die de moeilijkste hordes tot volwassenheid al heeft genomen. Van de beschermde nesten vliegen er in ieder geval zes jongen rond, en kan een deel het nog leren.
Vliegvlug zenderjong draagt nu alleen nog een ring en vlag, hopelijk zien we die volgend jaar terug.
Niet alleen de onderzoekers, beschermers en boeren proberen alert te zijn op jonge wulpen, de ouders zijn uiteindelijk altijd het meest oplettend.