Eerste grauwe kiekendieven weer op trek

Na een in het algemeen heel goed broedseizoen zijn nu de eerste grauwe kiekendieven op trek richting Afrika!

Dit jaar kunnen wij in totaal 10 grauwe kiekendieven met GPS-GSM loggers volgen. Ze komen deels uit de zenderprojecten in de Hellwegbörde in Noordrijn-Westfalen en in de Diepholzer Moorniederung in Nedersaksen, waar wij met de lokale partners Arbeitsgemeinschaft Biologischer Umweltschutz en BUND Diepholzer Moorniederung samenwerken. Maar dit jaar hebben wij ook weer kiekendieven in Nederland van GPS-GSM loggers voorzien, en dit keer voor het eerst in Flevoland!

Grauwe kiekendief man Fiebo uit Flevoland

Vier van de tien zenderkieken zijn nieuw en werden pas dit jaar met een logger uitgerust: 2 in Flevoland en 2 in de Hellwegbörde. De overige zes zijn oude bekenden, voor wie het deels al het derde broedseizoen met een logger was (maak kennis met deze vogels in de eerste weblog over de najaarstrek van 23 augustus 2019).

Deze keer hebben wij besloten om de gezenderde grauwe kiekendieven op de website iets minder nauwlettend te volgen. Ongeveer wekelijks zullen er updates verschijnen. De reden hiervoor is dat wij dit jaar voor het eerst ook bruine kiekendieven met GPS-GSM loggers volgen en daar willen wij graag de sterkste focus op leggen. De bruine kiekendieven beginnen enkele weken later dan de grauwe met de najaarstrek, daarom zal het nog even duren voordat het eerste bericht over  de bruine zendervogels verschijnt.

Titelfoto: grauwe kiekendief vrouw Anneke uit Flevoland