ROUTES GRAUWE ZENDERKIEKEN 2019/2020

Anton

Hubertus

Angela

Ralf

Anneke

Raymond

Fiebo

Tabea

Heinz

Thorsten

Je kunt op de bovenstaande kaart inzoomen naar de routes. Klik je op een van de routes dan zie je van welke zenderkiek het is. Als je op het bijbehorende icoontje van de kiekendief klikt zie je wanneer de laatste update van zijn route is geweest.

Laatste nieuws van grauwe kiekendieven met een zender 2019/2020

09-01-2020

Anneke maakt als eerste contact in 2020 en Fiebo in 2e overwinteringsgebied!

Gezenderde grauwe kiekendief Anneke uit Flevoland laat als eerste iets van zich horen in het nieuwe jaar. Ze is nog steeds in Mali in haar 2e overwinteringsgebied, waar ze al sinds 6 november verblijft. Gemiddeld gebruiken grauwe kiekendieven drie verschillende gebieden tijdens de winter in Afrika, waarbij het laatste gebied de plek is waar ze het langst blijven (gemiddeld 3.5 maanden; Schlaich, 2019). Anneke is intussen al 2 maanden lang in haar tweede gebied en zal vermoedelijk eerst nog verder naar het zuiden trekken voor haar reis over de Sahara terug naar Nederland.

Fiebo is ook al enige tijd in zijn 2e overwinteringsgebied in Niger. Vanaf 28 september verbleef hij in Niger, waarna hij op 13 november ongeveer 250 km verder naar het zuiden vloog. Hij zit daar voor zover te zien op de satellietbeelden in natuurlijk habitat en niet in een landbouwgebied. Dat zal wennen worden als hij terugkomt! Fiebo is intussen minder dan 100 km noordelijk van Benin, 100 km oostelijk van Burkina Faso en 100 km westelijk van Nigeria. We zijn benieuwd of hij nog een nieuw land aan zal doen tijdens zijn verblijf ten zuiden van de Sahara.

De andere zenderkieken laat ons nog langer in spanning over hun conditie en verblijfplaats.

Eerder nieuws van grauwe kiekendieven met een zender 2019/2020

19-11-2019

Anneke in Mali!

Gezenderde grauwe kiekendief vrouw Anneke heeft weer contact gemaakt en is in Mali! Sterker nog ze lijkt intussen al in haar tweede overwinteringsgebied te zijn. De voorlaatste keer dat we gegevens van Anneke ontvingen was ze nog boven het Europese vaste land. Op 3 september is ze de Middellandse Zee overgestoken. Verrassend genoeg nam ze boven Noord-Afrika, net als Fiebo (zie vorige update 14-10), een afslag naar het oosten!

Anneke haar overwingeringsgebieden tot nu toe in Mauritanië en Mali, 20 november 2019.

In Algerije hield ze vervolgens een langere stopover van 12 dagen. Ze zal zich daar ongetwijfeld hebben volgegeten met leeuweriken voordat ze begon met haar toch over de Sahara. Op 26 september was het zover en in 9 dagen tijd vloog ze in zuidwestelijke richting over de woestijn (om te corrigeren voor haar eerdere oostelijke omweg?) waarna ze stopte in het uiterste zuiden van Mauritanië. Daar verbleef ze van 5 oktober tot 4 november (haar eerste overwinteringsgebied) in natuurlijk habitat. Na deze periode besloot ze het nog verder over de landsgrenzen te zoeken en bereikte zo op 6 november haar tweede overwinteringsgebied in Mali in een agrarisch habitat.

Fiebo heeft op 8 november nog contact gemaakt en lijkt weinig afstand afgelegd te hebben in Niger. De overige gezenderde grauwe kiekendieven houden het vooralsnog geheim waar ze zijn.

14-10-2019

Fiebo is in Niger!

Als we kijken naar zijn track lijkt gezenderde grauwe kiekendief man Fiebo uit Flevoland één van de minst efficiënt reizende grauwe kiekendieven te zijn… maar hij heeft al eerder deze reis gemaakt naar Afrika dus hij zal het wel het beste weten. Misschien waren de windcondities wel perfect voor de route die hij volgde. Op 2 september kwam Fiebo aan In Tunesië waar hij een rondje vloog voor een langere stopover te houden in Algerije. Van 6 tot 11 september verbleef hij daar in een relatief klein gebied. Hij vertrok daar ’s avonds en vloog in 5 dagen tijd naar Mali, waar hij in onherbergzaam gebied (ten minste voor mensen lijkt het op de satellietbeelden, kiekendieven met de naam Fiebo doen het wel goed daar) opnieuw 6 dagen rust hield. Op de 28e vloog hij naar Niger, waar hij nu nog steeds zit niet ver van de grens met Mali! In Almut Schlaich haar proefschrift (2019) kun je een hele mooie figuur zien met routes van 88 grauwe kiekendieven (p. 164), daar zie je ook dat de meesten uit Nederland niet naar Niger gaan, maar meer westelijk blijven. We gaan zien of Fiebo voor meer verrassingen zorgt.

02-10-2019

Eerste contact met Raymond na oversteek Sahara!

Raymond is de eerste gezenderde grauwe kiekendief die contact maakt vanuit de Sahel na het oversteken van de Sahara. Hij kwam 05-09 aan in Noord-Afrika en trok gedurende de volgende drie dagen in kleine stappen verder naar het zuiden in Marokko. Op 8 september was het zover en begon hij zijn tocht over de Sahara, diezelfde dag bracht hij de nacht door in Algerije. De volgende dag vloog hij eerst over de Algerijnse grens naar Mauritanië, vervolgens over de grens naar Mali om weer in Mauritanië te eindigen. Hij zal er wel achter gekomen zijn dat het zand aan de andere kant van de grens nog steeds niet groen is. In vier dagen tijd bereikte hij de Sahel. Sinds 14 september verblijft hij in het westen van Mali.

17-09-2019

Thorsten eindelijk op weg en Heinz toch naar Marokko

Ook de laatste van de 10 grauwe zenderkieken Thorsten is eindelijk vertrokken uit het broedgebied. Op 08-09 vertrok hij toch nog richting het zuiden. In vijf dagen tijd bereikte hij vervolgens de grens tussen Frankrijk en Spanje en kwam diezelfde dag tot rust in de Spaanse regio Navarra. Daar houdt hij nu alweer 3 dagen een stopover. Ondertussen kan hij genieten van andere langstrekkende rovers zoals dwergarend, slangenarend en bruine kiekendieven (zie voor de laatste waarnemingen die Thorsten had kunnen doen in Navarra: spain.observation.org).

Heinz besloot dat hij op 06-09 toch nog niet toe was aan de oversteek van de Middellandse Zee naar Afrika en trok voor kortere tijd terug richting het noorden! Nadat hij over de het Sierra Morena gebergte was gevlogen hield hij een stopover van 4 dagen. Hierna had hij kennelijk genoeg moed en vermoedelijk voedsel verzameld om dit keer wel naar Marokko te vliegen en meteen een heel stuk naar het zuiden. Hij zit nu ongeveer aan de noordgrens van de Sahara.

De laatste posities van GPS-GSM-zenders van de 8 andere grauwe kiekendieven zijn alweer een tijdje geleden. Dankzij de slechte ontvangst in de regio waar de zenderkieken zich bevinden, kan het kort of lang duren totdat we zien wat zij verder hebben gedaan. We zijn benieuwd!

05-09-2019

Eerste zenderkieken in Noord-Afrika: Anton en Fiebo in Tunesië

Anton en Fiebo zijn allebei in Tunesië, al zijn zij daar op hele verschillende manieren gekomen! Anton vloog zoals verwacht over Sicilië en vervolgens over het kleine eilandje Lampedusa, wat meer dan 200 km zuidelijk van Sicilië ligt. Hij volgt dit jaar dus een veel oostelijkere route dan vorig jaar (routes 2018/2019), toen bereikte hij Noord-Afrika via het oosten van Algerije, nu kwam hij boven land in Tunesië. Verrassend genoeg is ook Fiebo intussen in Tunesië! Fiebo vloog nadat hij Noord-Afrika bereikte 800 km verder naar het oosten onder andere over het grootste zoutmeer in Tunesië, ‘Sjott el-Djerid’. Daarmee heeft hij intussen ook de eerste kilometers over de Sahara erop zitten voor dit najaar… alleen dan in de verkeerde richting.

Angela en Hubertus zijn ook allebei in Noord-Afrika, maar dan in Marokko. Beiden hoefden niet meer dan 200 km over de Middellandse Zee te vliegen.

Anneke is niet ver meer van het Afrikaanse continent af. Ze heeft, afhankelijk van hoe ze precies de Middellandse zee oversteekt (in ieder geval vliegend), ongeveer nog 250 km te gaan.

Heinz en Raymond zijn vanaf de laatste update (01-09) aan een stuk door naar het zuiden gevlogen en alleen gestopt om ’s nachts te rusten. Beiden zijn nu halverwege Spanje en nog steeds maar een kleine afstand, minder dan 40 km van elkaar verwijderd. We gaan zien of hun tempo zo gelijk blijft opgaan. Op bijna gelijke hoogte van deze twee mannen zit ook Tabea nog steeds, nu al sinds 28-08.

Ralf zijn laatste posities komen uit Spanje (03-09). Het is nu de vraag of hij net als Fiebo in een rechte lijn naar het zuiden over de Middellandse Zee zal gaan of toch een westelijkere route kiest.

Thorsten is nog steeds in zijn broedgebied (Diepholzer Moorniederung) al zal het vast niet lang duren voordat ook hij de roep van Afrika niet langer kan weerstaan en naar het zuiden vliegt.

01-09-2019

Grote stappen: Fiebo en Anton halverwege de Middellandse Zee

Inmiddels zijn al 6 van de zenderkieken ver in Zuid-Europa, Fiebo en Anton zijn zelfs de Middellandse Zee al aan het oversteken. Fiebo zijn laatste positie kwam van zee, 30 km westelijk van Mallorca. Dit laat weer eens zien hoe weinig grauwe kiekendieven zich van zeeoversteken aantrekken: ook als ze vlakbij eilanden langstrekken, gebeurt het vaak dat ze er niet naartoe vliegen om te stoppen of om de thermiek te gebruiken om aan hoogte te winnen.

Anton, die tijdens de vorige update nog in Servië zat, is sindsdien over de Adriatische Zee gevlogen en maakte 5 dagen lang een stopover in de Italiaanse Apennijnen. Gisteren is hij verder getrokken, over de Middellandse Zee richting Sicilië. De afgelopen nacht bracht hij door op het kleine eiland Ustica en vanochtend vloog hij verder naar Sicilië. Vorig jaar trok hij in het najaar ook via Italië, maar noordelijker en toen verder via Corsica en Sardinië (routes 2018/19).

Angela, Tabea, Anneke en Hubertus zijn allemaal in het Oosten van Spanje. Hubertus is pas op 26 augustus vanuit het broedgebied in de Hellwegbörde vertrokken en vloog binnen 6 dagen ongeveer 2000 km. Wel met een opmerkelijke omweg over de Baai van Biskaje (soortgelijke routes namen ook Marianne in het najaar 2018 en Heinz in het voorjaar 2019 (routes 2018/19).

Naast Hubertus vertrokken ook Raymond, Heinz en Ralf in de afgelopen dagen uit hun broedgebied in de Hellwegbörde. De laatste posities van Raymond en Heinz liggen maar 15 km uit elkaar in de Franse Champagne, een bekend broed- en stopovergebied van grauwe kiekendieven. Ook Ralf is nu in Frankrijk maar vliegt een oostelijkere route, vanmiddag was hij in Auvergne zuidelijk van Clermont-Ferrand.

Alleen Thorsten is nog niet uit zijn broedgebied (Diepholzer Moorniederung) vertrokken.

26-08-2019

Tabea al in Spanje en Anton in Servië

Tabea heeft gisteren als eerste zenderkiek Spanje bereikt! Frankrijk heeft ze zonder langere stopovers achter zich gelaten. Bijzonder is dat ze voordat ze de hoofdkam van de Pyreneeën overvloog op 800 m boven zeeniveau in een bos overnachtte. Haar laatste posities kwamen uit de Spaanse regio Navaraa, ongeveer 80 km van de Franse grens vandaan.

Anton is slechts 200 km verder noordelijk dan Tabea, maar dan een eind verder oostelijk. Hij is sinds de vorige update vanaf het Ballatonmeer in Hongarije verder naar het zuiden gevlogen door Kroatië en Servië. Vanochtend zat hij op grens van deze twee landen op nog maar 75 km afstand van de kust van de Adriatische Zee. We verwachten dat hij deze net zoals vorig jaar zal oversteken en dan via Italië naar Afrika zal trekken.

Intussen heeft ook Fiebo als vijfde van de zenderkieken zijn broedgebied in Flevoland verlaten. Hij heeft sindsdien België en Noord-Frankrijk doorvlogen. Sinds gistermiddag verblijft hij in de Franse Champagne, bekend broed- en stopover-gebied van grauwe kiekendieven. Hij zit is maar 10 km verwijderd van waar Tabea vier dagen geleden een korte stopover van een halve dag gemaakt.

Fiebo’s vrouwtje Anneke verblijft sinds eergisteren in de Franse regio Centre tussen Parijs en Orléans.

En last but not least: Angela is met een iets lager tempo onderweg. Zij zit al 3 dagen in Noord-Frankrijk in Picardië.

De overige 5 mannetjes Thorsten, Ralf, Hubertus, Raymond en Ralf zijn nog niet uit hun broedgebieden vertrokken.

23-08-2019

Start najaarstrek 2019 

Na een in het algemeen heel goed broedseizoen zijn nu de eerste grauwe kiekendieven op trek richting Afrika!

Dit jaar kunnen wij in totaal 10 grauwe kiekendieven met GPS-GSM loggers volgen. Ze komen deels uit de zenderprojecten in de Hellwegbörde in Noordrijn-Westfalen en in de Diepholzer Moorniederung in Nedersaksen, waar wij met de lokale partners Arbeitsgemeinschaft Biologischer Umweltschutz en BUND Diepholzer Moorniederung samenwerken. Maar dit jaar hebben wij ook weer kiekendieven in Nederland van GPS-GSM loggers voorzien, en dit keer voor het eerst in Flevoland!

Vier van de tien zenderkieken zijn nieuw en werden pas dit jaar met een logger uitgerust: 2 in Flevoland en 2 in de Hellwegbörde. De overige zes zijn oude bekenden, voor wie het deels al het derde broedseizoen met een logger was.

Deze keer hebben wij besloten om de gezenderde grauwe kiekendieven op de website iets minder nauwlettend te volgen. Ongeveer wekelijks zullen er updates verschijnen. De reden hiervoor is dat wij dit jaar voor het eerst ook bruine kiekendieven met GPS-GSM loggers volgen en daar willen wij graag de sterkste focus op leggen. De bruine kiekendieven beginnen enkele weken later dan de grauwe met de najaarstrek, daarom zal het nog even duren voordat het eerste bericht over  de bruine zendervogels verschijnt.

Kennismaking najaar 2019

Flevoland

Anneke

Anneke heeft samen met Fiebo in de buurt van Dronten in Flevoland in wintertarwe gebroed, waarvan ten minste 1 jong uitgevlogen is. Anneke is als een van de eerste zenderkieken op 19 augustus uit Flevoland vertrokken. Na een nacht vlakbij Hilversum is ze op 20 augustus ongeveer 180 km tot Brussel gevlogen. De dag daarna bereikte zij Frankrijk al en sinds 2 dagen maakt zij een stopover in het agrarisch landschap noordoostelijk van Parijs (op maar 40 km afstand van het centrum).

Fiebo

Fiebo was de broedpartner van Anneke in Flevoland, waar hij zich op dit moment nog steeds bevindt.

Hellwegbörde (DE)

Tabea

Tabea wist in de Hellwegbörde maar liefst 5 jongen groot te brengen. Zij is op dezelfde dag als Anneke uit het broedgebied vertrokken, maar vloog iets sneller door. Gistermiddag bevond ze zich al in het centrum van Frankrijk nabij Bourges.

Ralf

Ralf heeft ook succesvol gebroed, 4 jongen van hem vlogen uit. Hij heeft het broedgebied nog niet verlaten.

Oud bekenden najaar 2019

Hellwegbörde (DE)

Angela

Angela heeft haar logger al sinds 2017. Zij heeft ook dit jaar weer succesvol in de Hellwegbörde gebroed (3 jongen). Eergisteren is zij vertrokken en was gisterochtend voorbij Keulen.

Heinz

Heinz (logger sinds 2018) heeft in 2019 4 jongen groot gebracht. Hij bevindt zich nu nog in de Hellwegbörde.

Anton

Anton (logger sinds 2018) heeft ons dit jaar volkomen verrast: Hij keerde niet terug naar de Hellwegbörde, waar hij vorig jaar succesvol gebroed heeft, maar vloog begin mei dwars door Zuid-Duitsland naar West-Polen! Daar verbleef hij in verschillende gebieden, blijkbaar zonder een broedpartner te vinden,

Hubertus

Hubertus (logger sinds 2017) heeft dit jaar weer succesvol gebroed (1 jong) nadat hij de zomer van 2018 als niet-broeder heeft doorbracht (vermoedelijk in verband met moeilijke omstandigheden tijdens de voorjaarstrek, zie ook het natuurbericht hierover. Hij is tot nu toe nog niet weer vertrokken.

Anton maakte toen een uitstapje tot ver Oost-Duitsland in (zie zenderkieken 2018/19). Daarna kwam hij terug naar Polen. Mischien heeft hij daar begin juni een late broedpoging gedaan, maar in dat geval is deze al snel mislukt. Eind juli verplaatste hij zich nog eens op grotere schaal en bracht nog 3 weken door in zuidwest-Polen nabij Wrocław. Vanuit daar is hij een week geleden vertrokken, heeft nog eens een vijfdaagse stopover aan de Pools-Tsjechische grens gemaakt en is vervolgens verder naar het zuiden door Tsjechië en Oostenrijk gevlogen. Vanochtend zat hij in Hongarije vlakbij het Balatonmeer. De route lijkt nu sterk op die uit het najaar 2018, waar hij ook (als enige zenderkiek toen) via Polen, Tsjechië en Hongarije trok en uiteindelijk via Sicilië en Sardinië in Afrika belandde.

Diepholz (DE)

Raymond

Raymond (logger sinds 2017) was dit jaar vader van 2 jongen. Vorig jaar was hij erg laat in het broedgebied aangekomen (eind mei) en heeft toen niet meer kunnen broeden. Ook hij is nu nog niet vertrokken.

Thorsten

Thorsten (logger sinds 2018) zijn broedpoging in de Diepholzer Moorniederung mislukte helaas. Het nest werd in de vroege eifase gepredeert. Nadien is hij de rest van de zomer in het gebied gebleven en heeft als niet-broeder een heel beperkt homerange benut. Hij is nog niet vertrokken.