Er zijn dringend extra inspanningen nodig voor de akkervogels in Flevoland. Daarom hebben vijftien organisaties een Actieplan Akkervogels Flevoland 2024-2033 opgesteld. Rode draad in het actieplan is het verhogen van de kwaliteit van akkervogellandschappen. Er is een brede en integrale aanpak nodig om de dramatische achteruitgang van akkervogels te doen keren.
Situatie zorgelijk maar oplossingen voorhanden
Flevoland is een belangrijke provincie voor karakteristieke akkervogels zoals gele kwikstaart, graspieper, kievit en scholekster, maar ook met speciale verantwoordelijkheid voor soorten als zomertortel en grauwe kiekendief. De situatie voor veel soorten is echter zorgelijk: de aantallen blijven maar afnemen. De mogelijkheden om het tij te keren zijn inmiddels goed bekend en de oplossingen ook voorhanden. Wij zien hierbij natuurinclusieve landbouw als een integrale oplossing van de grote opgaven die in het landelijk gebied samenkomen, inclusief het herstel van biodiversiteit. Wat het actieplan krachtig maakt is dat niet alleen naar processen in de landbouw wordt gekeken, maar dat ook alle beheerders van het landelijk gebied (natuurorganisaties, provincie, waterschap, gemeenten) worden aangesproken op hun mogelijkheden (en verantwoordelijkheden) om bij te dragen. Het is in dit kader bemoedigend dat de Provincie Flevoland met het actieplan laat zien het herstel van akkervogels serieus te nemen.
Kwaliteit landschap centraal
De belangrijkste boodschap uit het actieplan is dat vogels veel sterker reageren op het landschap als geheel dan op afzonderlijke beheermaatregelen. Het plan bevat op dit punt de volgende acties:
• Ontwikkel een visie op de optimale Flevolandse akkervogellandschappen. Niet alle soorten stellen dezelfde eisen aan het landschap.
• Zet in het agrarisch natuurbeheer sterker in op volvelds ‘gewaspakketten’: voor akkervogels gunstige gewassen die deels ook vogelvriendelijk worden beheerd. Breid het beheerde areaal substantieel uit – Flevoland is nog steeds bezig met het inhalen van een budgettaire achterstand ten opzichte van andere akkervogelprovincies.
• Versterk de ‘groenblauwe dooradering’ van het landschap door toename van het aantal ecologisch beheerde randen, sloten, oevers, dijken en bermen. Hierin zijn al stappen gezet, maar er ligt nog een enorm potentieel;
• Richt het beheer van een aantal natuurgebieden sterker op akker- en weidevogels.
• Creëer ‘zachtere’ overgangen tussen landbouw- en bosgebied, bijvoorbeeld in de vorm van struweel.
• Zet versterkt in op een groen grondbeleid, zowel van overheden als van institutionele beleggers, en intensiveer het overleg hierover met het Rijksvastgoedbedrijf en ASR. In Flevoland is ruim een derde van alle cultuurgrond in handen van RVB en beleggers.
• Deel en verbeter de kennis over de rol van predatie en maak snel afspraken over de plekken waar extra actie nodig is.
Een andere les uit het plan is dat er nog veel moet gebeuren om kennis en draagvlak te vergroten, zowel bij betrokkenen als het brede publiek.
Bekijk hier het Actieplan Akkervogels Flevoland 2024-2033 of bekijk de Publieksamenvatting.