30-jul-2020 In de afgelopen weken waren collega’s Almut en Tonio weer op bezoek bij onze samenwerkingspartners in Duitsland om in hun gebieden kiekendieven te zenderen. Eerst in de Diepholzer Moorniederung bij Luise Boldt, Thorsten Obracay en hun collega’s van de BUND. Daar werden in 2018 al twee mannetjes grauwe kiekendieven van GPS-GSM zenders voorzien, en dit jaar zijn er nog drie bij gekomen! Ze zijn vernoemd “Henning”, “Menno” en “Nils”.
En ten tweede in de Hellwegbörde in Noordrijn-Westfalen bij Hubertus Illner en zijn collega’s van de ABU Soest. 2020 is het vierde en laatste jaar van het zenderproject in het gebied. In 2017-2019 hebben wij daar al 10 grauwe kiekendieven met zenders voorzien, waarvan nu nog 2 in leven zijn (“Angela” en “Anton”). In 2019 werden er ook drie bruine kiekendieven gezenderd (“Josef”, “Konstantin” en “Wiltrud”), die dit jaar gelukkig ook alle drie weer terug gekomen zijn. In 2020 lag de focus dan ook volledig op de bruine kiekendieven. Tijdens twee lange vangdagen met vangpogingen op meer dan tien verschillende locaties konden wij dankzij de goede samenwerking met de lokale vangploeg ook weer twee nieuwe bruine mannetjes van zenders voorzien: “Erich” en “Peter”. Allebei broeden zij in kleine natuurgebieden binnen het agrarisch gebied. Daarnaast werden twee nestjonge vrouwtjes uit nesten in wintergraan gezenderd, vernoemd “Gabriele” en “Luise”.
Bij beide projecten is het doel van het onderzoek inzicht te verkrijgen in het ruimte- en habitatgebruik. Ook het aanvaringsrisico met windturbines is een belangrijk onderwerp. In beide gebieden bestaan al een groot aantal windparken en komen er in de komende jaren ook nog nieuwe bij.
Al deze zenderkieken zullen straks in het najaar weer op trek te volgen zijn via onze zenderkieken-pagina.
Titelfoto: Christian Härting