15 november 2023 Sinds er op de akkers van de Groningse Westeresch en Midwolder Bouwten ‘natuurinclusief’ wordt geboerd, hebben we daar een omslag in de samenstelling van de loopkevergemeenschap gezien, met steeds meer kevers van meer natuurlijke habitats. Maar waar komen deze kevers dan vandaan? RUG-student Dennis Sliep heeft deze vraag afgelopen zomer uitgezocht door niet alleen op de natuurinclusieve akkers loopkevers te monitoren, maar ook in alle habitats rondom. Dat waren extensieve graslanden (hooiland), gangbare akkers en bos. Naast de natuurinclusieve landbouw pilots Westeresch en Midwolder Bouwten heeft Dennis ook nog een aantal natuurinclusieve akkers bij Ter Apel onder de loep genomen. De eerste resultaten hebben ons behoorlijk verrast, in positieve zin!
Natuurinclusief scoort het hoogst
Ten eerste bleek dat van alle habitats de natuurinclusieve akkers by far de meeste loopkevers opleverden, niet alleen qua aantallen maar ook qua soortenrijkdom. Ten opzichte van de gangbare akkers was dat geen verrassing, maar wel dat het ook gold in vergelijking met het bos en de extensieve graslanden. Dit laat zien dat extensieve akkerbouw een hele rijke biodiversiteit kan opleveren, vergelijkbaar met of zelfs beter dan de biodiversiteit in natuurgebieden.
Herkomst nieuwe soorten nog onduidelijk
In het bos troffen we heel andere soorten loopkevers aan dan op de natuurinclusieve akkers. Dat hadden we ook verwacht omdat de omstandigheden in het bos met veel schaduw, relatief veel vocht en een dikke humuslaag, heel anders zijn dan op een akker. Waar we eigenlijk ook vanuit waren gegaan was dat de nieuwe soorten loopkevers die we op de natuurinclusieve akkers hadden gevonden afkomstig waren van de extensieve graslanden. Dat bleek niet het geval. Waar ze dan wel vandaan komen is vooralsnog een raadsel, maar de samenstelling van de loopkevergemeenschap op de natuurinclusieve akker kwam het meest overeen met de samenstelling van de loopkevergemeenschap op de gangbare akkers, behalve dat we op de natuurinclusieve akkers meer soorten tegenkwamen.
Goed voor de biodiversiteit
Akkers vormen dus duidelijk een apart habitat met een hele specifieke loopkevergemeenschap, die ook nog eens zeer rijk en biodivers kan zijn bij een natuurinclusieve werkwijze. Het onderzoek laat zien dat je met een combinatie van natuurinclusieve akkers, extensieve graslanden en bos de biodiversiteit op landschapsschaal ook nog eens flink kunt opkrikken.
Tekst: Raymond Klaassen en Olaf Klaassen, Grauwe Kiekendief- Kenniscentrum Akkervogels
Foto’s: Dennis Sliep (loopkevers) en Raymond Klaassen