Maak kennis met gezenderde ruigpootbuizerd Robbin

Afgelopen weekend keken we met vijf mensen al uren naar lege netten en volle velden met muizen en buizerds. Totdat er ’s middag tegen 3 uur ineens meerdere ruigpootbuizerds langs kwamen. De spanning liep in hoog tempo op net als de snelheid waarmee Kjell naar het net rende. En ja! Na al die -niet veelbelovende- uren toch nog een ruigpootbuizerd gevangen om te kunnen zenderen!

Foto’s: Janosch Becker

Het prachtige jonge mannetje (2e kalenderjaar, 1e winter) kreeg de naam Robbin, naar de zoon van de boer op wie zijn land we hem mochten vangen in de Dollardpolders. Op dit moment is hij de enige gezenderde ruigpootbuizerd in Nederland, aangezien Janosch in Duitsland en Cars nog steeds in Wit-Rusland zit. We zijn benieuwd wat we allemaal van hem gaan leren.

Zodra Robbin aan zijn reis terug naar het noorden begint, zal hij ook weer online te volgen zijn.

De GPS-zenders voor het onderzoek naar ruigpootbuizerds zijn gefinancierd door het Bettie Wiegman Fonds en de Tides Foundation.

Heel erg veel muizenholletjes, 8 februari 2020 © Raymond Klaassen

Titelfoto: Raymond Klaassen

v.l.n.r. Kjell Janssens (roofvogel-vangexpert), student Janosch Becker, Sylvia de Vries (GKA), Tonio Schaub (GKA), 8 februari 2020 © Raymond Klaassen