ROUTES RUIGPOOTBUIZERDS NAJAAR 2020

Janosch

Cars

In de kaart waar de ruigpootbuizerds te volgen zijn kun je door op een route te klikken zien bij welk individu deze hoort. De legenda onder de kaart laat ook zien welke kleur hoort bij welke vogel. De dunne lijnen op de kaart geven de routes aan van Janosch en Cars die zij eerder vlogen in het voorjaar van 2020.

Laatste nieuws van de gezenderde ruigpootbuizerds

19 september 2020

Grote stappen zuidwaarts

In de afgelopen vijf dagen hebben beide gezenderde ruigpootbuizerds grote stappen naar het zuiden gemaakt. Janosch is binnen Zweden, deels met de wind mee, 900 km opgeschoten en zat vanochtend bij Västerås, bijna ter hoogte van Stockholm. Als hij zo doorvliegt zou hij in 2-3 dagen al de Zweedse zuidkust kunnen bereiken! Vorig jaar was hij veel later, vooral door een uitstapje naar de bergen aan de Zweeds-Noorse grens. De oversteek over de Oostzee naar Duitsland maakte hij toen pas op 7 oktober.

Cars is in Rusland rond 700 km naar het zuiden gevlogen, langs de kust van de Witte Zee. De poolcirkel heeft hij inmiddels ook al gepasseerd. Gisteravond zat hij in de omgeving van het Vygozeromeer (Oblast Karelië).

De hoofdrolspelers

Janosch

Janosch werd in december 2018 als eerste kalenderjaarvogel in de Carel Coenraadpolder in Oost-Groningen gezenderd. De zomer van zijn 3de kalenderjaar 2020 bracht hij voornamelijk door in het Russische deel van Fennoscandinavië (Oblast Moermansk), waar hij mogelijk een broedpoging heeft ondernomen die is mislukt. Op 10 september is hij aan zijn najaarstrek door Zweden begonnen.

Cars

Cars werd in maart 2019 als tweede kalenderjaarvogel bij Finsterwolde van een zender voorzien. De daaropvolgende winter 2019/20 bracht hij 1400 km verder oostelijk door, in Wit-Rusland. In de zomer van 2020 zwierf hij als niet-broeder door Noord-Fennoscandinavië en is op 14 september aan zijn trek zuidwaarts langs de Witte Zee begonnen.

De GPS-zenders voor het onderzoek naar ruigpootbuizerds zijn gefinancierd door het Bettie Wiegman Fonds en de Tides Foundation.