ROUTES RUIGPOOTBUIZERDS NAJAAR 2019

Janosch

Rudy

Cars

In de kaart waar de ruigpootbuizerds te volgen zijn kunt u door op een route te klikken zien bij welk individu deze hoort. De legenda onder de kaart laat ook zien welke kleur hoort bij welke vogel.

Laatste nieuws van de gezenderde ruigpootbuizerds

16 oktober 2019

Weinig beweging

Terwijl wij reikhalzend op de terugkeer van de gezenderde ruigpootbuizerds naar Groningen wachten, deden deze in de afgelopen week geen moeite om verder deze kant op te komen. Janosch zit inmiddels al 9 dagen op het Duitse Oostzee-eiland Rügen. Hij had daar blijkbaar een muizenrijk stuk grasland gevonden, vlakbij de kust in het “Biosfeerreservaat Zuidoost-Rügen”. Op dit graslandje bracht hij bijna zijn hele eerste week op het eiland door. In de afgelopen vier dagen is hij wat verder rond gaan zwerven in het zuidoostelijke deel van Rügen.

Ook Cars zit nog op dezelfde plek als tijdens de vorige update, nabij de stad Jaroslawl, 280 km noordoostelijk van Moskou. Hij zit daar in agrarisch gebied, vermoedelijk ook vooral op graslanden, en heeft zo te zien voorlopig nog geen haast om verder naar het Westen te trekken.

Van Rudy zijn nog steeds geen nieuwe data binnen gekomen. Het lijkt erop dat hij niet meer in leven is, maar er is nog steeds een kans dat hij op een plek zonder mobiel netwerk zit (dan wel al 40 dagen).

Eerder nieuws van de gezenderde ruigpootbuizerds

08 oktober 2019

Janosch op Rügen!

De gezenderde ruigpootbuizerd Janosch is gistermiddag de Oostzee overgestoken. Hij vloog niet via de bekende migratie-bottleneck Falsterbo van Zweden naar Denemarken (waar elk najaar honderden tot duizenden ruigpootbuizerds langstrekken), maar vanuit de zuid-Zweedse kust recht naar het zuiden naar het Duitse Oostzee-eiland Rügen. Zodoende vloog hij rond 90 km over het open water, en deed er ongeveer 2 uur over.

Cars is inmiddels ook weer op pad richting het zuiden, nadat hij bijna 2 weken nabij de Russische plaats Vologda verbleef. 5 oktober vertrok hij van daar en zat gisterochtend 200 km verder zuidelijk, nog op 280 km van Moskou.

Van de derde zender-ruigpoot Rudy hebben wij helaas nog steeds geen nieuwe posities ontvangen.

02 oktober 2019

Janosch al op de hoogte van Stockholm, Cars nog in Rusland

Janosch is in de afgelopen 10 dagen een heel stuk naar het Zuiden getrokken. Hij was vanochtend al ter hoogte van Stockholm in Zweden en op nog maar 900 km van Groningen! Opvallend is dat hij in tegenstelling tot de voorjaarstrek niet via Rusland, maar via Zweden trekt! Vanuit het Zweeds-Finse-Noorse grensgebied vloog hij eerst in zuidelijke richting door Zweden, maar voordat hij de Oostzee bereikte wisselde hij van koers, eerst naar het Zuidwesten en toen naar het Noordwesten. Hij vloog weer de bergen in en verbleef nog bijna een week in de Børgefjell op de grens tussen Noorwegen en Zweden. Eergisteren is hij daar vertrokken en sindsdien heeft hij 600 km gevlogen.

Cars zit nog in Rusland op dezelfde plek als bij het vorige update, namelijk in de Oblast Vologda rond 400 km noordoostelijk van Moskou. Op de voorjaarstrek maakte hij ook in stopover van 8 dagen in deze regio, ongeveer 40 km van zijn huidige locatie vandaan.

Van Rudy hebben wij helaas al sinds begin september geen posities meer ontvangen. Wij hopen dat hij niet dood is, maar in een gebied met slecht mobiel bereik zit en binnenkort weer opduikt.

21 september 2019

Cars is als eerste op migratie richting warmere streken!

Het is een tijdje behoorlijk stil geweest rond de gezenderde ruigpootbuizerds. Ze aten zich vol met knaagdieren in Scandinavië en genoten van dagen zonder nacht. Nu worden daar ook de dagen korter, nachten langer en de temperatuur lager. Tijd om daar te vertrekken dus!

Cars maakte van 01-09 tot en met 12-09 zijn laatste verkenningsrondje noordelijk van de poolcirkel. Op 13 september vertrok hij in een rechte lijn naar het zuiden. In 8 dagen tijd vloog hij ongeveer 1200 km. In eerste instantie zuidelijk, maar 18-09 vloog hij ineens sterk oostelijk. Dit lijkt heel erg op de route die hij op de heenweg ook koos. Vooralsnog niet erg efficiënt als hij terug wil naar zijn overwinteringsgebied van vorig jaar in de Dollardpolders, maar de vraag blijft natuurlijk ook of Cars terug komt naar Nederland!

Janosch is ook kort geleden vertrokken uit het gebied op de Fins-Noorse grens waar hij al bijna drie maanden heeft doorgebracht. Op 19 september vloog hij naar het zuiden over de Zweedse grens. Het lijkt nog niet snel te gaan, maar hij heeft in ieder geval Finland voor Zweden verwisseld. Het blijft nog even een verrassing langs welke kant van de Oostzee hij trekt of dat hij er overheen zal vliegen.

Rudy laat net als tijdens de voorjaarstrek vooralsnog het langst op zich wachten.

De hoofdrolspelers

Janosch

Janosch bracht de zomer door in het noorden van Noorwegen en het meest westelijke deel van Finland tussen Noorwegen en Zweden in. Janosch werd eind december 2018 in de Oost-Groninger Dollardpolders gevangen.

Cars

Cars kwam via een enorme omweg door Zweden in Rusland terecht op het schiereiland Kola. Het grootste gedeelte van de zomer bleef hij daar. Cars werd begin maart 2019 in de Dollardpolders gevangen.

Rudy

Rudy lag erg op één lijn met Janosch en de twee ruigpootbuizerds waren vaak maar enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd. Beide vogels kwamen echter op totaal verschillende manieren in hun overzomergebied (zie routes voorjaar 2019). Rudy werd in januari 2019 op de Waddendijk in Friesland gevangen.