07-sep-2020 Vijftien gezenderde rode wouwen zijn nu online te volgen! Negen van hen trekken voor het eerst de wijde wereld in. Terwijl zes tweede kalenderjaar vogels met inmiddels één jaar ervaring wellicht voor de tweede maal terugkeren naar de Spaanse zon?
Achtergrond:
In 2019 – 2021 worden jaarlijks c. 10 Nederlandse nestjonge rode wouwen voorzien van een GPS-GSM logger (Ornitela, OrniTrack-25). In 2019 en 2020 zijn inmiddels 21 dieren met zo’n zender uitgerust, waarvan 4 in Drenthe, 5 in Overijssel, 5 in Gelderland en 7 in Limburg. De kaart toont van de vogels die thans nog in leven zijn dagelijks één positie met een vertraging van 48 uur. Over de eerste resultaten uit 2019 zie De Takkeling 27-3; over de Takkeling. De gegevens worden naast het onderzoek naar de vestiging als broedvogel ook gebruikt om de patronen van terreingebruik, dispersie en migratie in kaart te brengen. Ook wordt uitval als gevolg van onnatuurlijke sterfte, waaronder afschot, vergiftiging, en aanvaringen met hoogspanningskabels, windturbines en het verkeer, onder de loep genomen.
Bezoek het rode wouwen portaal hier, voor de laatste updates en nieuwsitems.
Het onderzoek is een initiatief van onderzoekers Stef van Rijn en Willem van Manen en wordt uitgevoerd in samenwerking met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. Het project is mogelijk gemaakt door de Provincies Limburg en Drenthe, en mede gefinancierd door het IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland. Een deel van de zenders uit 2019 is gesponsord door Werkgroep Roofvogels Nederland, Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek, en Jeroen de Bruijn.