Titelfoto: Margret Bunzel-Drüke

ROUTES BRUINE ZENDERKIEKEN 2022/2023

70

71

82

83

Erich

Door op een route te klikken zie je van welke vogel deze is en wanneer de laatste update is geweest.

Iris

Nicolas

Patrick

Peter

Thomas

Laatste nieuws van bruine kiekendieven met een zender 2022/2023

18-04-2023 

Ook Iris en Nicolas zijn teruggekeerd

Iris heeft het laatste stukje van haar voorjaarsmigratie in een mum van tijd volbracht. Ze sliep in de nacht van woensdag op donderdag (13-04) een nachtje in een akker in het Noorden van Frankrijk dichtbij de grens met België. Op vrijdag 14-04 rond het middaguur vloog ze Nederland binnen. Na nog een nachtje in de Weerribben te hebben gelogeerd kwam ze via het Lauwersmeer de provincie Groningen binnengevlogen. Uiteindelijk heeft ze dus minder dan twee dagen nodig gehad om de afstand van 600 kilometer tussen Parijs en Groningen te overbruggen! 

Ook Nicolas heeft zijn reis vanaf de omgeving van Parijs vervolgd. Via België arriveerde hij in Zuid-Limburg, waar hij een nacht heeft doorgebracht in een perceel ten zuiden van het stadje Valkenburg. Op 10-04 was hij al om 04:30 uit de veren en vloog hij in één ruk door naar zijn eindbestemming de Hellwegbörde. 

71 en 83 lijken het nog steeds gezellig te hebben samen en brengen nog veel tijd door in dezelfde tocht in de Noordoostpolder. Van de rest van de bruine zenderkieken die nog niet in hun broedgebied zijn aangekomen is er geen nieuws. Van Peter en Erich is dit ook niet meer te verwachten omdat hun zenders niet meer werken. Waarom we niks van vrouw 70 uit de NOP horen, blijft vooralsnog onduidelijk.  

Bruine kiekendieven met een zender 2022/2023

12-04-2023

Liefde in de lucht? Gezenderde bruine kiekendief man en vrouw lijken gepaard

Bruine kiekendief Patrick sliep na zijn overnachting in de Ardennen nog één nachtje onderweg, in een bos bij de Duitse stad Iserlohn afgelopen zaterdagnacht. Op zondagochtend overbrugde hij de laatste 35 kilometer naar zijn broedgebied. Rond 07:00 ’s ochtends kwam hij aan in de Hellwegbörde, waar hij waarschijnlijk op jacht is gegaan naar zijn paasontbijt. Hij zwierf eerst nog enkele tientallen kilometers rond maar sinds maandag lijkt hij aardig stationair in een kleiner gebiedje.

Iris is ook weer een heel eind opgeschoten! Binnen vijf dagen is ze van de zuidkust van Spanje helemaal naar Parijs gevlogen. Onderweg is ze steeds alleen gestopt om te overnachten. Het is nu nog ‘maar’ iets minder dan 600 kilometer vliegen naar Groningen.

Ook Nicolas is er bijna. Of misschien al helemaal. Dit is niet met zekerheid te zeggen, omdat hij op 09-04 voor het laatst contact maakte. Hij was toen, net als Iris, vlakbij Parijs. Patrick lukte het om binnen drie dagen van Parijs naar de Hellwegbörde te vliegen, dus Nicolas kan in ieder geval elk moment in zijn broedgebied aankomen.

Ondertussen is er spannend nieuws uit de Noordoostpolder. Het lijkt het er steeds meer op dat bruin mannetje 83 en bruin vrouwtje 71 zijn gepaard! De afgelopen dagen zaten ze wel erg dicht bij elkaar waarbij ze steeds in dezelfde tocht rondhingen. Zelfs ’s nachts verloren ze elkaar niet uit het oog: ze sliepen samen in een akker op zo’n twee kilometer afstand van de tocht.

07-04-2023

Bruine kiekendieven aan de Spaanse kust en in de Pyreneeën

Iris is in Europa! Op 5 april bleef ze nog een dagje lanterfanten aan de Marokkaanse kust vlakbij de Straat van Gibraltar, maar de ochtend erna vertrok ze ’s ochtends op tijd waardoor ze aan het begin van de middag de Spaanse kust bereikte. Sindsdien is het even stil op de lijn maar waarschijnlijk beweegt ze zich verder in noordoostelijke richting.

Patrick was afgelopen dinsdag nog maar net over de Pyreneeën heen, maar de afgelopen nacht sliep hij al vlak bij de Belgische grens, in een bosje in de Ardennen. Vanochtend was hij alweer om vijf uur ‘s ochtends op de ‘been’ om zijn reis te vervolgen. Voor hem is het nu nog iets meer dan 300 kilometer vliegen naar zijn broedgebied in de Hellwegbörde.

Ook Nicolas heeft het tempo er aardig in. Op 4 april vloog hij langs de Vingemale, de hoogste bergtop van de Franse Pyreneeën. Op de heenweg naar zijn overwinteringsgebied het afgelopen najaar vloog hij ook al rakelings langs deze top. Twee overnachtingen later, waarvan één in een akker en één in een bos, heeft hij alweer zo’n 600 kilometer afgelegd. Zijn laatste signaal kwam gisteren uit de buurt van Bourges.

03-04-2023

Eerste drie bruine kiekendieven terug in Nederland!

Maar liefst drie bruine zenderkieken zijn ons land alweer binnengevlogen na hun verblijf in hun winterkwartieren! Noordoostpolder-kieken 71, 82 en 83 hebben alle drie de lange reis weer achter de rug. 71 heeft het eerste deel van de winter doorgebracht aan de rivier de Senegal. Anders dan vorig jaar vloog ze niet vanaf daar terug naar haar broedgebied, maar ze vertrok wat eerder van de rivier in oostelijke richting. Op ongeveer 270 kilometer van haar overwinteringsgebied aan de Senegal spendeerde ze nog een maand in eenzelfde gebiedje alvorens naar het noorden terug te trekken. Haar voorjaarstrek begon al erg vroeg, op 26-02. Ze kwam Europa weer binnen via de straat van Gibraltar en verbleef 10 dagen op dezelfde plek in Zuid-Spanje. Na een totale reis van 32 dagen arriveerde ze in de Noordoostpolder. 83 vertrok later dan 71 uit zijn overwinteringsgebied aan de rivier de Niger in Mali, namelijk op 04-03. Hij maakte een relatief korte stop in Marokko en zo deed hij ‘maar’ 26 dagen over de hele reis. Daardoor arriveerde hij slechts één dag later dan 71 in Nederland. Man 82 vertrok op 05-03 uit zijn overwinteringsgebied aan de Gambiarivier. Na enkele stops van een paar dagen in Marokko kwam hij eergisteren aan in zijn broedgebied in Flevoland.

Nicolas en Patrick zijn ook onderweg terug naar de Hellwegbörde. Patrick zat in Mali. Onderweg naar het noorden maakte hij een stop in Westelijke Sahara en in Zuid-Spanje. Recentelijk stak hij de Pyreneeën over en hij is nu in Zuid-Frankrijk. Nicolas hield het langer vol in zijn zeer zuidelijke wintergebied in Ivoorkust dan de meeste andere bruine zenderkieken. Afgelopen vrijdag kwam hij Europa binnen via de straat van Gibraltar. Momenteel bevindt hij zich nog in Spanje, niet ver van Madrid. Iris uit Groningen is nog in Marokko, zij heeft de winter helemaal in Guinee doorgebracht! Daar bevond ze zich de ganse tijd aan de Milo rivier.

70 was bij het versturen van haar laatste positie een maand geleden nog niet vertrokken vanaf de Sourou rivier in Mali. De zenders van de vogels Erich en Peter uit de Hellwegbörde lijken jammer genoeg te zijn uitgevallen. Ze maken nog wel contact maar sturen geen GPS-posities meer.

Bruine kiekendieven met een zender 2022

14-10-2022

Thomas doodgeschoten in Spanje

Het lichaam van Thomas in Zuidoost-Spanje.

Het lichaam van zenderkiek Thomas, die op 29-09 overleed in het Zuidoosten van Spanje, is opgezocht en teruggevonden. Zijn zenderdata wees uit dat hij overdag is doodgegaan, en dat dit in de buurt van een weg is gebeurd. Nader onderzoek van zijn lichaam heeft uitgewezen dat Thomas is doodgeschoten.

 

82 is aangekomen in zijn overwinteringsgebied in Gambia aan de gelijknamige rivier. Blijkbaar is het goed vertoeven daar, want in voogaande jaren heeft hij daar steeds de volledige winter doorgebracht en vertrok hij vanaf daar weer naar zijn broedgebied.

Iris is opgedoken aan de andere kant van de Sahara. Via Algerije en Mali is ze naar Mauritanië gevlogen. Op 6-10 kwam ze erg dichtbij de overwinteringsgebieden van Patrick en 70. Ze was op een gegeven moment nog maar zeven kilometer verwijderd van het gebied van Patrick. Maar blijkbaar heeft ze een andere bestemming voor ogen, want ze vloog in een rechte lijn verder naar het Zuiden. Haar laatste GPS-positie komt uit het Westen van Mali, en het leek er toen nog niet op dat ze haar eindpunt al had bereikt.

Vrouw 71 is nu ook eindelijk echt vertrokken uit Noord-Frankrijk. Al met al heeft ze daar drie maanden doorgebracht! Dat is nog langer dan vorig jaar, want toen vertrok ze ‘al’ na twee maanden. Ze is inmiddels in Marokko gearriveerd.

03-10-2022

De helft al veilig aangekomen in de Sahel, maar Thomas overleden in Spanje

Al de helft van de bruine zenderkiekendieven heeft de Sahel bereikt! Het blijkt dat 82, 83, Patrick en Nicolas allevier op 23 of 24 september Marokko verlaten hebben om hun reis door de woestijn te vervolgen. 82 vloog hierbij de meest westelijke route en kwam door de Westelijke Sahara voordat hij in Mauritanië aankwam, terwijl de andere drie zenderkieken eerst door Algerije vlogen alvorens in Mauritanië aan te komen. 83 en Patrick hebben in Mauritanië elkaars pad gekruisd, zij sliepen in de nacht van 24-09 op 25-09 op nog geen 50 km bij elkaar vandaan. 83 is afgelopen vrijdag in zijn oude, vertrouwde eerste overwinteringsgebied aangekomen in Mali aan de rivier de Niger. Ook Patrick heeft zijn draai gevonden, hij is afgelopen vrijdag stationair geworden in Zuid-Mauritanië tegen de grens met Mali aan. Nicolas zal inmiddels ook zijn aangekomen in zijn eerste overwinteringsgebied, want afgelopen vrijdag stuurde hij zijn laatste GPS-positie op enkele tientallen kilometers van zijn eerste stek van vorig jaar. 82 is onderweg naar de rivier de Gambia en kan daar elk moment arriveren.

Helaas heeft Thomas uit de Hellwegbörde de najaarstrek niet overleefd. Afgelopen donderdag is hij omgekomen in het Zuid-Oosten van Spanje, 50 km ten Zuiden van Alicante.

Het is aanneemlijk dat Iris zich momenteel nog een weg baant door de woestijn, want een week geleden verstuurde ze haar laatste GPS-positie uit Noord-Marokko en daarna verdween ze van de radar.

Erich en Peter blijven stil en 71 verblijft nog in Pas-De-Calais.

26-09-2022

De eerste van de bruine kiekendieven is weer in haar overwinteringsgebied

Vrouw 70 is aangekomen in haar eerste overwinteringsgebied! De afgelopen vier dagen heeft ze doorgebracht op exact dezelfde plek als waar ze vorig jaar ook als eerste naartoe ging. Vorig jaar verplaatste ze zich vervolgens eind november nog een paar honderd kilometer naar het Oosten, naar de grens met Burkina Faso, om daar de rest van de winter door te brengen. Het is de nog even afwachten of ze dit jaar hetzelfde schema aanhoudt.

Iris, die als laatste bruine zenderkiek vertrok uit het broedgebied, heeft Europa in sneltreinvaart verlaten. Al met al heeft ze hier slechts een week over gedaan vanaf Noord-Groningen. In Murcia, Zuid-Oost Spanje, begon ze aan haar oversteek van de Middellandse Zee en later diezelfde dag moet ze de kust van Marokko al in zicht hebben gehad, maar toen ze nog maar vier kilometer was verwijderd van het vaste land, verloor haar zender bereik.

Thomas heeft nog een vierdaagse stopover gemaakt in het Zuiden van Frankrijk tussen Bordeaux en Toulouse. Gisteren is hij weer vertrokken en de afgelopen nacht heeft hij aan de voet van de Pyreneeën geslapen. 71 lijkt nog steeds helemaal geen aanstalten te maken om te vertrekken uit Pas-De-Calais.

Patrick en 82 zijn inmiddels de Hoge Atlas gepasseerd en zijn daarna van de radar verdwenen in het zuiden van Marokko, net als Nicolas en 83. Van Erich en Peter hebben we helemaal niets meer gehoord.

22-09-2022

Actie bij de bruine kiekendieven; zes individuen aan wal in Afrika

De bruine zenderkiekendieven hebben de afgelopen dagen ontzettend veel vooruitgang geboekt! Terwijl bij de vorige update Erich zich als enigste in Afrika had gemeld, hebben inmiddels nog vijf(!) bruine kiekendieven het vaste land van Europa verlaten.

70, wiens laatste GPS-positie lange tijd bleef steken in Zuid-Spanje omdat ze vanaf daar geen bereik meer had, is nu weer tevoorschijn gekomen aan de andere kant van de Sahara, zo’n 2500 kilometer zuidwaarts ten opzichte van haar laatste positie! Deze afstand heeft zij in 2,5 week afgelegd. Vanaf Zuid-Spanje stak ze over naar Algerije. In het Oosten van Marokko hield ze een korte stopover, maar daarna onderbrak ze haar reis alleen nog maar om te slapen. Ze vloog door West-Algerije en vervolgens langs de grens tussen Mauritanië en Mali naar het Zuiden. Ze is nog maar 30 km verwijderd van de eerste plek waar ze vorig jaar ook overwinterd heeft!

Patrick, Nicolas, 82 en 83 hebben alle vier gisteren contact gemaakt in Marokko. Zij hebben grotendeels dezelfde weg daarnaartoe afgelegd: diagonaal door Frankrijk en Spanje en daarna de oversteek van de Middellandse Zee via de straat van Gibraltar. Nicolas en 83 hebben een groot deel van het Atlasgebergte al achter zich liggen, terwijl 82 en Patrick nog maar net aan zijn gekomen in het Noorden van Marokko. Erich heeft al twee weken geen contact gemaakt, vermoedelijk duikt hij straks op aan de andere kant van de Sahara net als 70.

Iris is als laatste bruine zenderkiek vertrokken uit haar broedgebied in Noord-Groningen! Dit gebeurde op 16-09. Ze mag dan laat vertrokken zijn, eenmaal onderweg blijkt ze een snelheidsduivelin. Binnen vijf dagen legde ze een afstand af van meer dan 1600 km hemelsbreed, tot voorbij Valencia in Spanje. Ondertussen dwarrelt Thomas rustig verder door Frankrijk. Hij deed er een week over om zich van Noord- naar Zuid-Frankrijk te bewegen. Ter vergelijking: Iris lukte dit in één dag. 71 is ook nog achtergebleven in Frankrijk. Het blijkt dat ze nog helemaal niet van plan was om verder te trekken naar het Zuiden tijdens de vorige update. De 125 kilometer die ze toen aflegde bleek slechts een uitstapje en ze is inmiddels weer terug in haar gebruikelijke stopovergebied in Pas-De-Calais.

Peter, die als enige van de bruine zenderkieken zijn oostelijke route volgt over de Alpen en door Italië, heeft weer zijn gebruikelijke bezoeken aan Corsica en Sardinië afgelegd. Hij is de laatste drie dagen van de radar verdwenen in het zuiden van Corsica. Toen was hij nog maar 300 km verwijderd van zijn gebruikelijke overwinteringsgebied bij het Fetzarameer in Algerije. Het zou dus goed kunnen dat hij daar al is aangekomen, de eerstvolgende keer dat we data van hem zullen ontvangen.

16-09-2022

Nicolas de bruine boskiekendief

71, Nicolas en Patrick hielden tijdens de vorige update stopovers in Noord-Frankrijk. Patrick is sindsdien nog niet verplaatst, maar 71 en Nicolas zijn wel in beweging gekomen. 71 heeft tot op de dag nauwkeurig twee maanden in Pas-de-Calais doorgebracht. Ze liet het gebied op 12-09 eindelijk achter zich, vloog 135 km zuidwaarts maar boog toen toch weer af naar het oosten en zelfs een stukje naar het noorden. Eergisteren zat ze nog steeds noordelijk van Parijs. Nicolas lijkt zich te hebben ontpopt als ware boskiekendief. Tijdens zijn eerste stopover in Noord-Frankrijk bleef dit beperkt tot alleen overnachten in een bosje. Daarna vloog hij verder naar nationaal park “Montagne de Reims”, waar hij vijf dagen lang bijna uitsluitend in het bos verbleef, dus ook overdag. Op 12-09 vloog hij linea recta door naar een nieuw bos bij het plaatsje Montargis waar hij nog eens drie dagen tussen de bomen doorbracht zonder ook maar een klauw buiten de bosrand te zetten. Hij vervolgde zijn weg weer en zijn meest recente GPS-positie verzond hij in Midden-Frankrijk vanuit… Nóg een bos.

De bewegingen van Nicolas in de bossen van Noord-Frankrijk

Overal bomen

Thomas is nu ook onderweg vanuit de Hellwegbörde. Hij vliegt vrijwel dezelfde route als Patrick. Patrick vertrok drie weken eerder, maar door zijn gelanterfant in Noord-Frankrijk lijkt Thomas hem te zijn voorbij gevlogen. Thomas heeft de afgelopen nacht doorgebracht op de akkers nabij het stadje Troyes. Ook 82 is vertrokken, maar dan uit Flevoland. Hij heeft al een driedaagse stopover achter de rug in Noord-Frankrijk en lijkt nu weer verder richting het zuiden te verplaatsen.

Peter is ook een stuk verder gekomen sinds de laatste update. Hij heeft het Zwarte Woud gevolgd naar het zuiden en in Zwitserland de Alpen doorkruist. Zijn route lijkt op die van vorig jaar, maar dit jaar vloog hij langs de oostelijke kant van de Matterhorn in plaats van de westelijke, en in plaats van direct de Middellandse Zee over te steken bij Genua, volgt hij de kust van Italië richting Monaco.

83 is nog drie dagen blijven steken in West-Frankrijk maar lijkt nu weer onderweg te zijn. Van 70 en Erich hebben we geen nieuws mogen ontvangen sinds de laatste update.

12-09-2022

Erich als eerste in Noord-Afrika

Erich uit de Hellwegbörde is de eerste bruine zenderkiek die in Afrika is aangekomen! Hij bleek al in de namiddag van 04-09 van wal te zijn gegaan in het zuiden van Spanje. Nog diezelfde dag rond middernacht kwam hij aan de overkant van de Middellandse Zee aan in Algerije. Hij plofte bij aankomst direct neer op slechts 200 meter van zee, op een steil stuk uitstekende kust genaamt Cap Carbon, om de (korte) nacht door te brengen. Het uitzicht moet prachtig zijn geweest vanaf deze kaap omringd door azuurblauwe zee, maar het is maar de vraag of Erich dat wel te zien heeft gekregen. Al ver voor zonsopkomst vervolgde hij zijn weg naar het zuiden. Zijn laatste datapunten komen vanaf het Atlasgebergte dichtbij de grens van Marokko.

70 verstuurde haar laatste GPS-positie een week geleden vanaf het Sierra Nevada gebergte in Andalusië. Naar alle waarschijnlijkheid is zij ook al in Marokko of Algerije, maar heeft haar zender daar geen bereik.

Peter is nu ook op pad. Afgelopen woensdag vertrok hij uit de Hellwegbörde. Hij doet het erg rustig aan: hij is nog in Duitsland en vliegt langs de Rijn richting het Zwarte Woud.

83 heef drie verschillende gebiedjes voor langere tijd bezocht in Noord-Frankrijk. In totaal heeft hij hier ongeveer drie weken over gedaan. Gisteren beeindigde hij een laatste 5-daagse stopover naast Parijs en nu lijkt hij definitief verder te trekken. Afgelopen nacht sliep hij in een bosje in Indre-et-Loire, Centraal-Frankrijk.

71, Nicolas en Patrick houden nog stopovers in Noord-Frankrijk. 82, Thomas en Iris zijn nog niet vertrokken.

05-09-2022

Nek-aan-nek race door Spanje

Erich en vrouw 70 zijn in een nek-aan-nek race op weg naar het zuiden. Tijdens de vorige update lag Erich nog honderden kilometers voor op 70 in Frankrijk, maar daar is intussen verandering in gekomen. Beide vogels kwamen op 01-09 bij de Pyreneeën aan. Bij Erich was de dag toen nog jong, en hij stak het gebergte eerst over voordat hij een slaapplaats opzocht in Noord-Spanje. 70 kwam pas laat in de middag aan bij het gebergte. Ze was al op 2400 meter hoogte, bij de “Mesa de los Tres Reyes” (de hoogste berg van de Spaanse Navarra regio), toen ze toch besloot een stukje terug te vliegen en onder de boomgrens in een bos te overnachten. Ze heeft daarna alsnog een inhaalslag gemaakt, want in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag sliepen beide kieken ter hoogte van Valencia in het oosten van Spanje. Allebei zijn ze momenteel even van de radar verdwenen, maar het is te hopen en te verwachten dat hun eerstvolgende GPS posities vanaf het continent Afrika worden verstuurd.

Qua actie is het contrast groot tussen 70 en Erich en de rest van de bruine zenderkieken. Vier individuen zijn nog altijd in hun broedgebieden: 82, Peter, Thomas en Iris. De andere vier bruine die al wel vertrokken zijn (71, 83, Nicolas en Patrick), verblijven alle vier nog in het noorden van Frankrijk. 83 en Nicolas wisselen bos en akkers af als slaapplaats in hun vaste gebiedjes. Patrick verbleef eerst twee dagen in een windmolenpark. Hij is daarna (gelukkig) iets opgeschoven en bevindt zich nu in een gebied waar nauwelijks bomen zijn, dus slapen doet hij elke nacht in een andere akker. 71 verblijft deels in precies dezelfde akkers als ze vorig jaar deed tijdens haar tussenstop in Noord-Frankrijk.

31-08-2022

Meer bruine kiekendieven vertrokken, maar nog zonder haast

Sinds de laatste update zijn 70, Erich en Nicolas ook vertrokken! 70 had Flevoland op 18-08 al verlaten, maar toen is ze nog niet ver gekomen. Ze heeft eerst negen dagen doorgebracht onder de rook van Zoetermeer. Daarna is ze naar Noord-Frankrijk verplaatst, waar ze nog een stopover heeft gemaakt van drie dagen. Inmiddels is ze weer onderweg en voorbij Parijs.

Erich heeft afgelopen zondag pas de Hellwegbörde verlaten, maar van alle bruine zenderkieken heeft hij nu al de meeste kilometers afgelegd richting het Zuiden. Binnen één dag vloog hij naar Noord-Frankrijk en vandaag komt hij al in de buurt van Toulouse. Ook Nicolas heeft gisteren de Hellwegbörde achter zich gelaten. De afgelopen nacht sliep hij in een bosje in Noord-Frankrijk, vlakbij de Ardennen.

83 is niet echt verder gevlogen richting het zuiden sinds de laatste update, maar in plaats daarvan is hij rond gaan zwerven in Noord-Frankrijk. 71 vermaakt zich blijkbaar ook nog goed in Pas-De Calais, want zij is ook nog niet verder naar het zuiden verplaatst. Ook Patrick heeft geen haast en houdt een stopover ter hoogte van Parijs.

25-08-2022

1, 2, 3 Bruine kiekendieven op weg naar het zuiden!

De najaarstrek van de bruine zenderkieken is ook van start! Net als vorig jaar, is vrouw 71 uit de Noordoostpolder als eerste vertrokken, en wel naar haar vertrouwde stek in Pas-De-Calais. Hier verblijft ze sinds 12-07, dus al meer dan een maand. Vorig jaar heeft ze in dezelfde hoek bijna twee maanden rondgehangen voordat ze verder afzakte naar het zuiden.

Afgelopen maandag was blijkbaar een mooie dag om te vertrekken, want beide mannen 83 en Patrick kwamen op deze dag vlak na elkaar in actie. Om 07:45 ‘s ochtends ging Patrick op pad vanaf de Hellwegbörde en 83 volgde een half uur later vanuit de Noordoostpolder! Patrick is bij Aken de grens over gegaan naar België en de afgelopen nacht sliep hij in een bos in de buurt van de stad Reims in Noord-Frankrijk. 83 is via de provincie Zeeland naar België gevlogen en ook hij heeft Noord-Frankrijk gisteren bereikt.

De andere bruine zenderkieken zijn nog in hun broedgebieden.

24-08-2022

Bruine kiekendieven beginnen aan hun najaarstrek 2022

Inmiddels is ook bij de bruine de kiekendieven de najaarstrek weer op gang. Dit jaar kunnen wij tien individuen volgen, één uit Groningen, vier uit Flevoland en vijf uit de Hellwegbörde in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Grotendeels zijn het kiekendieven die al in 2019-2021 gezenderd zijn (“oud bekenden”), met uitzondering van Iris uit Groningen en Patrick en Thomas uit de Hellwegbörde, die wij afgelopen broedseizoen van een zender hebben voorzien.

Het project in Flevoland is een initiatief van Ralph Buij van Wageningen Environmental Research en wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Flevoland met Kennisbasis financiering van LNV, en in samenwerking met de Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder.

In de Hellwegbörde (Noordrijn-Westfalen) werken wij samen met de “Arbeitsgemeinschaft Biologischer Umweltschutz” (ABU) in Soest.

Iris werd in Groningen gezenderd in samenwerking met het Collectief Groningen West.

Kennismaking najaar 2021

Hellwegbörde (DE)

Patrick

Patrick deed twee opeenvolgende broedpogingen in de Hellwegbörde, maar helaas mislukten beiden door predatie. Ook na de tweede mislukte poging bleef hij zijn broedgebied trouw tot de start van zijn najaarsmigratie.

Thomas

Thomas werd net zoals Patrick eind april in de Hellwegbörde gezenderd. Zijn eerste nest mislukte, maar het tweede nest in een roggenakker was succesvol.

Groningen (NL)

Iris

Iris werd in mei bij haar nest ten noorden van de stad Groningen gevangen. Zij heeft daar 2-3 jongen tot uitvliegen gebracht.

Oud bekenden

Flevoland (NL)

70

70 werd al in 2019 gezenderd; dit is dus al de vierde migratieperiode dat wij haar kunnen volgen. Zij heeft in 2022 succesvol in een rietkraag in de Noordoostpolder gebroed. Begin augustus heeft zij een uitstapje van 3 dagen naar Sleeswijk-Holstein gemaakt, maar kwam daarna toch weer terug naar de Noordoostpolder.

71

71 is een vierde kalenderjaar vrouwtje; zij werd in 2019 als nestjong in de Noordoostpolder uitgerust met een zender. In 2021 heeft ze voor het eerst succesvol in de Noordoostpolder gebroed. In 2022 broedde zij er in een tarweperceel, maar het nest mislukte begin juli. Op 11 juli vertrok zij naar Noord-Frankrijk, waar zij op dit moment nog steeds verblijft.

82

82 is een adult mannetje die in 2020 gezenderd werd. Het verloop van zijn broedseizoen 2022 is ietwat onduidelijk, waarschijnlijk mislukte zijn nest in juni. Daarna heeft hij, zoals in eerdere jaren, meerdere uitstapjes naar Zuidwest-Friesland gemaakt.

83

83 werd in 2020 als adult mannetje gezenderd. Hij verbleef de hele zomer 2022 in een vrij beperkt gebied in de Noordoostpolder, maar waarschijnlijk zonder een broedpoging te doen. In ieder geval vlogen er geen jongen uit.

Hellwegbörde (DE)

Erich

Erich is in 2020 in de Hellwegbörde gezenderd. In 2022 heeft hij in een grasperceel gebroed, waar na het maaien begin mei maïs ingezaaid werd. De 4 jongen groeiden dankzij de nestbescherming op in een stuk gras van 50×50 m, omgeven door hoge maïsstengels.

Nicolas

Nicolas werd in 2021 gezenderd. Hij broedde dit jaar in een klein natuurgebied, maar het nest werd helaas in juni gepredeerd. Daarna bleef hij tot nu toe in het gebied.

Peter

Peter werd in 2020 gezenderd, en zowel in 2021 als 2022 had hij zijn nest weer in hetzelfde beschermde natuurgebied (oude kleigroeve). Na een mislukking in 2021 was hij dit jaar weer succesvol. In de eerste twee winters na het zenderen overwinterde hij als enige van de door ons gezenderde bruine kiekendieven ten noorden van de Sahara (Algerije).