ROUTES GRAUWE ZENDERKIEKEN 2022/2023

Anders

Antonius

Doreen

Gösta

Durk

Klik op bovenstaande kaart op het icoon van een kiekendief om te zien wanneer de laatste update van zijn of haar route is geweest.

Harm Engel

Hendrik

Herman

Hilde

Matthias

Peter

Laatste nieuws van grauwe kiekendieven met een zender 2022/2023

02-05-2023

Herman is terug in Groningen, Durk komt eraan!

Na zijn overnachting bij de Belgische grens was zijn eerstvolgende stop bij het vliegveld van Eindhoven. Daar spendeerde hij enkele uren vlak naast de start/landingsbaan. Waarschijnlijk waren er veel muizen te vinden in dit strookje extensief grasland, die mooi als brandstof konden dienen voor het laatste stukje van zijn reis. Die dag kwam hij niet veel verder, want hij was nog steeds in Noord-Brabant toen de nacht viel. Daarna vloog hij wél in één dag door naar Noord-Nederland. Hij sliep enkele nachten in Drenthe in een perceel dichtbij zijn nestperceel van vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat hij daar geen vrouw heeft weten te vinden, want eergisteren begon hij toch weer te zwerven richting Oost-Groningen. Daar had hij blijkbaar meer succes, want student Yannick Wouters zag hem daar gisteren al volop baltsen met niet één maar twee grauwe vrouwen!

De radiostilte van Durk begon bijna zorgwekkend te worden, maar gelukkig heeft hij recentelijk toch weer van zich laten horen! Vanaf Algerije is hij weer via Sardinië en Corsica de Middellandse Zee overgestoken. Na enkele dagen te hebben rondgelummeld in het noorden van Italië doorkruisde hij op 29-04 de Alpen. Zijn meest recente informatie werd verstuurd op 30-04 vanuit het westen van Duitsland. Hij kan dus elk moment in Groningen opduiken!

Bij Matthias gaat het iets minder vlot. Hij heeft in totaal dertien dagen doorgebracht in Algerije en vertrok daar op 28-04. Bij zijn oversteek van de Middellandse zee pakte hij nog even het eiland Ibiza mee, al zette hij daar geen klauw aan de grond. Bij de grens tussen Frankrijk en Spanje kwam hij weer aan wal. Hij treuzelde toen nog anderhalve dag in het zuiden van Frankrijk bij de stad Béziers maar nu lijkt hij toch wel weer serieus onderweg naar het noorden.

Onderstussen maakt Anders nog een stopover in Noord-Algerije!

23-04-2023

Herman als eerste terug in Nederland

Na zijn stopover in het Atlasgebergte in Marokko werd er door Herman niet meer voor langere tijd ergens gepauzeerd. Alleen nog om te slapen onderbrak Herman zijn reis. In plaats van de Pyreneeën over te vliegen, nam hij een route ten westen van het gebergte, dus over de Atlantische Oceaan. Vorig jaar broedde hij als derde kalenderjaar vogel in Drenthe, maar zijn geboorteplaats is Noord-Frankrijk, 450 kilometer van zijn nest van vorig jaar. Daarom was het even spannend of deze reislustige vogel dit jaar wel weer in ons land zou komen broeden. Maar daar heeft het alle schijn van, omdat hij Noord-Frankrijk al achter zich heeft gelaten, en gisteravond (23-04) Nederland is binnengevlogen. Hij heeft overnacht in een bos in het zuiden van Noord-Brabant, vlakbij de grens met België. Het zal ons enorm benieuwen of hij zich nu weer in Drenthe zal settelen of dat hij zich zal voegen bij de meerderheid van de grauwe kieken in Oost- of Noord-Groningen.

Ondertussen is er ook nog wat nieuws van Matthias binnengekomen. Zijn stopover in Marokko heeft hij na negen dagen beëindigd. Op 15-04 bewoog hij zich in oostelijke richting. Hij overnachtte in noordwestelijk Algerije, niet ver van de grens met Marokko. Misschien zal hij weer ter hoogte van Mallorca de Middellandse Zee oversteken zoals hij afgelopen najaar ook deed. Helaas verloor zijn zender op 16-04 weer bereik en sindsdien heeft hij geen contact meer gemaakt.

Durk hield tot en met 15-04 nog contact via SMS. Het leek er toen op dat hij tenminste vijf dagen in hetzelfde gebied was gebleven in Noord-Algerije. Maar daarna hebben we niets meer van hem gehoord.

Van de overige grauwe zenderkieken zijn er (nog) geen nieuwe berichten binnengekomen.

11-04-2023

Ook Durk en Doreen op weg naar het broedgebied

Durk en Doreen hebben nu ook van zich laten horen! Bij de vorige update hadden hun zenders geen bereik en leek het nog of ze beide in het Noorden van Nigeria zaten, maar in werkelijkheid waren ze toen al vertrokken! Dit deden ze wel heel synchroon, want beide vogels hebben op dinsdagochtend 04-04 hun koffers gepakt. Het bericht kwam echter pas later binnen omdat ze in het ‘niemandsland’ van de Sahara geen bereik hadden. Het contact met Doreen was maar kortstondig, want op 09-04 verloor ze weer bereik. Ze was toen in het midden van Algerije. Durk heeft gisteren nog contact gemaakt vanuit Algerije, hij was toen nog 300 kilometer verwijderd van de noordkust van het land.

Herman en Matthias houden vooralsnog een stopover in Marokko. Hemelsbreed zit Matthias maar 130 kilometer zuidelijk van Herman, maar tussen hen in liggen wel een paar hoge bergtoppen van het atlasgebergte. De hoogte bevalt Herman blijkbaar wel, want zijn stopoverplek ligt op 1700 meter boven zeeniveau!

Van de rest van de grauwe zenderkieken hebben we nog geen nieuws ontvangen sinds de laatste update.

07-04-2023

De eerste grauwe zenderkieken zijn onderweg naar het noorden!

Na een hele winter radiostilte heeft Herman contact gemaakt in Marokko! Nog niet al zijn data is gedownload, waardoor de route die hij naar het noorden heeft afgelegd nog niet zichtbaar is, maar het is al wel duidelijk dat hij zijn winter op drie verschillende plekken in Mali heeft doorgebracht.

Ook van Öland-kiek Anders weten we inmiddels dat hij de winter in Mali zat. Leggen we de tracks van hem en Herman naast elkaar, blijkt dat twee van hun gebieden wel héél erg dichtbij elkaar lagen: sommige van hun slaapplaatsen lagen minder dan 5 kilometer bij elkaar vandaan! En dat terwijl beide vogels afgelopen zomer op meer dan 700 kilometer afstand van elkaar hebben gebroed! Echter waren beide vogels gedurende de winter nooit buren van elkaar, omdat Herman op 08-02 vertrok uit het gemeenschappelijke gebied terwijl Anders daar pas op 08-03 aankwam. Vorige week heeft Anders dit gebied verlaten, hij verblijft nu bij de grens met Mauritanië en is nog niet begonnen aan zijn voorjaarstrek.

Mattias is net als Herman ook onderweg, zo liet hij via SMS weten! Hij heeft zijn winter gespendeerd in Niger, bij de grens met Burkina Faso. Op 26-03 liet hij Niger achter zich en vloog hij via Mali, Mauritanië en Algerije naar Marokko.

Het zwarte schaap Peter, die als enige afgelopen najaar een oostelijke route via Griekenland nam, heeft zijn winterkwartieren in Tsjaad liggen. Hij stopte eerst een maand in het midden van het land, en zakte daarna steeds verder af naar het zuidoosten. Het langst bleef hij in een gebied op 80 kilometer van de grens met Kameroen, waarvandaan hij een maand geleden zijn laatste positie verstuurde.

Hendrik heeft de hele winter ten noorden van de rivier de Gambia vertoefd. Op 30-03 leek hij aan de grote reis naar het broedgebied te beginnen. Hij verliet zijn wintergebied en verplaatste hij naar het noorden, maar na één nachtje ten noorden van de Senegal rivier te hebben geslapen, maakte hij rechtsomkeert en vloog hij toch weer 170 kilometer terug naar het zuiden. Anticlimax…

Doreen en Durk zaten tenminste in maart nog beide op 70 kilometer afstand van elkaar in het Noorden van Nigeria. Van Gösta en Hilde hebben we de hele winter nog niks gehoord.

Herman (rood) en Anders (oranje) in Mali.

15-11-2022

Goede berichten uit het zuiden

Drie gezenderde grauwe zenderkieken hebben inmiddels data gedeeld waardoor we weten dat ze veilig zijn aangekomen in hun overwinteringsgebieden: Hendrik, Doreen en Durk! Hendrik heeft half September een stopover gemaakt van anderhalve week in Noord-Marokko. Toen heeft hij zich via Algerije en het Noordelijke puntje van Mali naar Mauritanië begeven. Gedurende de maand oktober is hij in het zuiden van Mauritanië gebleven. Daar vertoefte hij het grootste deel van de tijd dichtbij een zijtak van de Senegal rivier, genaamd Ouod Garfan. Op 30-10 besloot hij Senegal verder te gaan verkennen. Hij bleef een week plakken bij Mbégué in Centraal-Senegal en is toen verder zuidelijk getrokken. De afgelopen week heeft hij weer een pas op de plaats gemaakt op zo’n 15 kilometer ten noorden van Gambia.

Durk en Doreen hebben het over een hele andere boeg gegooid dan Hendrik. Durk is eerst van Libië weer terug naar het Noorden gevlogen om in Noord-Algerije een 10-daagse pauze te houden. Halverwege oktober wees zijn snavel weer naar het Zuiden en doorkruiste hij Algerije en het Oosten van Mali. Ook pakte hij het Westen van Niger nog even mee en op 29-10 bereikte hij zijn oude vertrouwde overwinteringsplek in Sokoto, Noord-Nigeria. Doreen legde een verassend gelijkende route af, door dezelfde landen als Durk, en ze overwintert zelfs aan dezelfde rivier, maar dan op 80 kilometer richting het Noordwesten. Doreen arriveerde echter een stuk eerder: al op 15-10 kwam ze aan in haar overwinteringsgebied.

Matthias en Zweedse kieken Gösta en Anders hebben allemaal hun laatste datapunten meer dan anderhalve maand geleden verstuurd vanuit het midden van de Sahara. Van Herman, Peter en Hilde hebben we nog langer niets meer gehoord.

30-09-2022

Zender van Antonius teruggevonden in Tunesië!

© De zender van Antonius in Tunesië. Wael Ben Aba

De zender van Antonius is teruggevonden in Tunesië! De zender lag in de zon, waardoor de batterij mooi opgeladen bleef en er dus nog steeds GPS-posities verzonden werden vanaf dezelfde plek in het Noorden van Tunesië. Iemand van de Association Tunisienne de la Vie Sauvage (ATVS) is aan de hand van deze posities gaan kijken en vond de zender op de grond met het tuigje nog intact. Het enige wat nog over was van kiekendief Antonius waren enkele veren. Deze veren waren niet afgebeten maar geplukt, wat er op duidt dat Antonius door een roofvogel is gepakt.

Ondertussen heeft Durk Sardinië verlaten na daar een pauze van vijf dagen te hebben genomen. Op 25-09 arriveerde hij bij de Algerijnse kust. Na een nachtje slapen vlakbij de zee, vloog hij binnen één dag naar Tunesië. Hij zakte nog verder af naar het zuidoosten en kwam in Libië terecht. Vorig jaar lag zijn eerste overwinteringsgebied in het Oosten van Mali. Als hij daar nu weer naar onderweg is, heeft hij hemelsbreed nog wel zo’n 1500 kilometer door de woestijn af te leggen.

Matthias houdt nu al een week een stopover in het Noorden van Algerije. Geen slecht idee om daar nog even op krachten te komen ter voorbereiding op de tocht door de hete Sahara die in het verschiet ligt.

De rest van de grauwe zenderkieken heeft niets meer van zich laten horen.

23-09-2022

Dichterbij de Sahara worden de kiekendieven stiller

Durk en Matthias hebben als enige sinds de laatste update nog contact gemaakt. Durk is via de eilanden Elba en Corsica naar Sardinië gevlogen. Hij vloog Elba en Corsica echter over zonder daar te landen. In Sardinië heeft hij wel de daling ingezet, en hij verbleef de afgelopen twee dagen in een semi-natuurlijk gebiedje aan de zuidkant van het eiland. Vorig jaar tijdens de najaarstrek verbleef hij ook enkele dagen op het elaind, maar dan wel in een ander gebied.

Matthias heeft iets ten Oosten van Marseille het vaste land verlaten. Hij vertrok gisterochtend in een rechte lijn naar het eiland Mallorca, waar hij aan het begin van de avond aankwam. Maar blijkbaar niet om daar een stop te maken. Hij volgde slechts de oostkust van het eiland richting het zuiden en vervolgde zijn weg boven zee. Vanochtend stuurde hij zijn meest recente positie op nog 6 km afstand van de kust van Algerije. Dit betekent dat hij bijna 24 uur aaneengesloten in de lucht is geweest!

Naarmate de zenderkieken dichterbij de Sahara komen, blijft het steeds stiller: er vindt nauwelijks nog data-uitwisseling plaats in dergelijke gebieden zonder bereik. Hopelijk horen we snel weer iets van Hilde, Herman, Gösta, Hendrik en Doreen, die allemaal dagen geleden in Noord-Afrika voor het laatst hun posities verstuurden. Ook Peter is al lange tijd van de radar verdwenen in Bulgarije.

19-09-2022

Grauwe kiekendief Anders doet het net even anders

Herman, Hendrik en Doreen hebben recentelijk nog data verstuurd vanuit Noord-Afrika. Doreen deed dit per SMS omdat ze slecht bereik had, en als we haar posities bekijken is dat niet verrassend: ze zit in Algerije diep in de Sahara! Herman is na een stopover van een week in Noord-Marokko bij Meknès weer onderweg, en heeft inmiddels het Hoge Atlasgebergte achter zich liggen. Hendrik heeft nog geen aanstalten gemaakt om de Sahara te trotseren. Hij zwierf tenminste eergisteren nog rond in het noorden van Algerije. Van Hilde en Gösta is er nog geen nieuws uit Afrika.

Anders doet het anders dan de rest van de grauwe zenderkieken op de westelijke route: in plaats van de Middellanse Zee over te steken op de plek waar deze het smalst is (Zuid-Spanje) is hij al in Zuid-Frankrijk bij Montpellier vanaf de kust vertrokken. Eergisteren stuurde hij zijn laatste positie toen hij al 240 km boven zee had afgelegd, maar nog lang geen land in zicht had. Hij leek toen wel op het eiland Menorca af te vliegen, dus wie weet komt hij daar nog even aan de grond.

Het had er alle schijn van dat Matthias de Middellandse zee zou oversteken vanaf Italië, maar op 15-09 maakte hij bij Sarzana toch ineens een hoek van 90 graden naar het westen en begon de kustlijn te volgen tot hij bij Saint-Tropez in Zuid-West Frankrijk was. Daar heeft hij de afgelopen vier dagen gepauzeerd.

Durk heeft vijf dagen doorgebracht ten Zuiden van de stad Milaan. Daarna heeft hij nog drie dagen bij Parma rondgehangen. Hij vervolgt nu zijn weg naar het Zuiden en hij kwam gisteren langs Pisa.

14-09-2022

Harm Engel dood teruggevonden in Spanje, Antonius nog in Tunesië 

De zender van Harm Engel, de vogel die op 02-09 overleed in Spanje, is teruggevonden. Het lijkt er op dat hij is gepredeerd. Het is waardevol dat iemand naar de zender kon gaan zoeken en de doodsoorzaak op deze manier kon worden bevestigd. De zender van Antonius, de grauwe kiek die in de nacht van 08-09 op 09-09 overleed, ligt nog in Tunesië, in de buurt van de stad Kairouan. Ben of ken je iemand die in de gelegenheid is om daar te gaan kijken, dan komen we graag in contact. Zo zouden we ook de doodsoorzaak van Antonius kunnen verifiëren.

De meerderheid van de nog levende grauwe zenderkieken is nu in Noord-Afrika (5). Durk, Matthias en Anders blijven nog achter in Europa. Durk en Matthias zijn later vertrokken dan de rest van de zenderkieken en kiezen beide een oostelijke route via Italië. Matthias volgt de westkust van Italië en vliegt op Pisa af. Bij Durk kan het ook nog wel even duren tot hij zich bij de kieken in Afrika voegt. Hij houdt momenteel een stopover onder Milaan. Anders heeft 16 dagen doorgebracht bij de Zwitserse grens maar kreeg daar op 09-09 genoeg van. Hij koos er echter niet voor om zoals Durk en Matthias de Alpen over te steken, maar boog af richting het westen, naar Frankrijk. Gisteren was hij in de Ardèche.

Ook Peter heeft nog niet laten weten dat hij in Afrika is aangekomen, zijn zender verloor 10 dagen geleden contact in Bulgarije. Hopelijk heeft hij in de tussentijd de Middellandse Zee stilletjes al overgestoken.

Doreen en Hendrik zitten beide in het noorden van Algerije. Hendrik kwam aanvankelijk in Marokko aan maar heeft zich sindsdien een eind naar het oosten bewogen. Ook Doreen verplaatst binnen Algerije in oostelijke richting. Gösta blijkt al een paar dagen geleden in Marokko te zijn aangekomen en pakte door zonder stopovers. Binnen 2 dagen doorkruisde hij bijna het hele land van noord naar zuid. Zijn zender verloor op 11-09 bereik. Ook Herman en Hilde sturen vanaf Marokko hun laatste GPS-posities. Herman zat de laatste vijf dagen in eenzelfde gebiedje in Noord-Marokko. In Hilde haar geval is het goed mogelijk dat zij verder is gevlogen richting de Sahara, waar weinig bereik is. Haar laatste datapunt werd namelijk meer dan een week geleden verstuurd uit Midden-Marokko.

09-09-2022

Laatste grauwe kiekendief Durk ook aan zijn najaarsmigratie begonnen

Eindelijk heeft Durk ook de knoop doorgehakt en is als allerlaatste grauwe zenderkiek vertrokken! Het is opvallend dat Durk zo lang in Oost-Groningen is blijven hangen, omdat hij geen broedpoging heeft ondernomen. Hij heeft zijn verblijf in Nederland dus in ieder geval niet zo lang gerekt om voor jongen te zorgen. Hij was al die tijd wel behoorlijk honkvast in een gebied van ongeveer 10 kilometer lang. Een enkele keer maakte hij wat grotere uitstapjes, maar ook die bleven beperkt tot Oost-Groningen. Nu is Durk dus toch nog klaar met treuzelen. Afgelopen dinsdag is hij vertrokken en hij is nu in Zuid-Duitsland in de buurt van de grens met Oostenrijk en daarmee trouw aan zijn route van vorig jaar.

Antonius heeft na een stopover van 5 dagen op het eiland Sicilië weer het ruime sop gekozen. Hij vloog daarna via het eilandje Pantellería naar de kust van Tunesië. Helaas blijkt uit zijn zenderdata dat hij, na nog 175 kilometer boven land te hebben gevlogen, ook dood is gegaan. Het lijkt er op dat hij in de nacht van donderdag op vrijdag is gepredeerd.

Herman en Doreen zijn ook gearriveerd in Noord-Afrika! Herman blijkt daar vier dagen geleden al te zijn aangekomen en heeft sindsdien in Noord-Marokko rondgezworden. Sinds afgelopen woensdag is hij wat meer stationair nabij de stad Fez. Doreen stuurde haar laatste GPS-positie gisteren, vanaf de kust van Algerije. Gösta vond het blijknaar niet nodig om ergens te overnachten langs de zuidkust van Spanje voordat hij besloot de Middellandse Zee over te steken. Rond middernacht liet hij het vaste land achter zich en zes uur later verstuurde hij zijn meest recente GPS-positie terwijl hij nog boven zee vloog.

Matthias is nog steeds in Duitsland. Hij verplaatst zich nog wel, maar niet bepaald met lichtsnelheid. Gisteravond vloog hij zelfs een stukje terug om ergens te overnachten.

Hendrik vervolgt zijn weg door Zuid-Frankrijk na zijn stopover en Peter vliegt verder door Bulgarije. Anders en Hendrik daarentegen zitten nog op hun plekken.

06-09-2022

Drie verschillende routes naar Afrika en tijd voor pauze

Harm Engel is afgelopen zaterdag helaas doodgegaan in Spanje. Zijn zender stuurt nog signalen vanuit een bos bij een rivier ter hoogte van Valencia. Via onze Spaanse contacten wordt gekeken of er iemand op zoek kan gaan naar Harm Engel in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over zijn doodsoorzaak.

Hilde uit Saksen-Anhalt is niet te stoppen, ze is al over de helft van Marokko! Nadat ze de Middellandse Zee was overgestoken heeft ze een korte stopover gehouden in Noord-Marokko gedurende 3 dagen. Daarna heeft ze weinig tijd verspild en legde binnen 2 dagen zo’n 600 kilometer af. Gisteren vloog ze ter hoogte van Marrakesh. Ook Herman lijkt de Middellandse Zee te hebben overgestoken. Gisteren verloor hij bereik aan de zuidkust van Spanje, bij hetzelfde dorpje als waar Hilde haar oversteek begon. Hij zal hopelijk wel weer opduiken in Marokko of Algerije. Antonius, die ook even van de radar was verdwenen toen hij aan zijn oversteek van de Middellandse Zee begon vanaf de Italiaanse kust, blijkt toch naar het eiland Sicilië te zijn gevlogen. Sinds 02-09 is hij hier aan het pauzeren.

Doreen is afgelopen zondag in Noord-Spanje aangekomen: ze stak de Pyreneeën over langs de grens van Andorra. Hendrik is sinds afgelopen zaterdag in eenzelfde gebied gebleven in het zuiden van Frankrijk. Ook de Zweedse kiekendieven houden stopovers: buitenbeentje Peter is nog niet verplaatst vanaf zijn pauzeplek in Bulgarije, en Anders en Gösta vieren nog vakantie in respectievelijk Zuid-Duitsland en Noord-Spanje.

Matthias is eergisteren eindelijk ook vertrokken uit Saksen-Anhalt. Hij heeft nog wel even te gaan tot zijn overwinteringsgebied: hij is Duitsland nog niet eens uit. Van alle grauwe zenderkieken is Durk nu de enige die nog niet vertrokken is uit zijn broedgebied.

02-09-2022

De eerste gezenderde grauwe kiekendief is weer in Afrika!

De eerste gezenderde grauwe heeft het Afrikaanse cotinent bereikt! Hilde is eergisteren vanaf Zuid-Spanje de Alboránzee overgestoken. Na zes uur boven water te hebben gevlogen kwam ze weer aan wal in het Noorden van Marokko. Daar zocht ze bijna direct een slaapplaats en de volgende dag deed ze het kalm aan en legde toen slechts 30 kilometer af door Marokko richting het Zuiden.

Zowel Harm Engel en Herman zitten Hilde op de hielen, zij zijn in Spanje aangekomen en begeven zich ook naar de zuidkust. Gösta is ook in Spanje, hij zit nog in het noorden van het land. Ook Doreen begint in de buurt te komen, zij zit in Zuid-Frankrijk op nog iets meer dan 100 kilometer van de Spaanse grens. Hendrik is sinds afgelopen dinsdag ook in Frankrijk.

Antonius is ook met zijn oversteek naar het Afrikaanse continent begonnen, maar dan vanuit een andere hoek: hij verruilde land voor zee onder de stad Rome in Italië. Zijn laatste update was gisteren toen hij nog boven het water vloog. Misschien komt hij nog even aan de grond in Sicilië, maar het is ook goed mogelijk dat hij in één keer door is gevlogen naar de Afrikaanse kust.

Peter heeft heel Roemenië doorkruist en is op 30-08 in Bulgarije aangekomen. In het Noorden van Bulgarije maakt hij nu een stopover.

Grauwe kiek Anders is nog aan het pauzeren bij de grens tussen Duitsland en Zwitserland.

30-08-2022

Peter vliegt richting Griekenland!

Waren er tijdens de vorige update nog “maar” zes grauwe zenderkieken onderweg, nu zijn dat er negen! Slechts twee grauwe zenderkieken stellen de reis nog even uit en verblijfen als laatste nog in hun broedgebieden: Durk in Oost-Groningen en Matthias in Saksen-Anhalt.

Herman, Harm Engel en Hendrik (dat zijn 3 H’s) hebben zich aangesloten bij de groep migreerders. Ze vertrokken allemaal een dag na elkaar. Herman vertrok als eerst vanaf Drenthe. Zijn eerste nacht van ‘huis’ bracht hij door nabij de stad Koblenz in Duitsland. Daar bleef hij de volgende dag tot laat in de middag hangen, waardoor hij die dag maar zo’n 60 kilometer opschoof richting het Zuiden. Dat heeft hij daarna weer goedgemaakt, want binnen twee dagen vloog hij meer dan 650 kilometer, waardoor hij vandaag in de buurt van Gösta in Midden-Frankrijk komt. Harm Engel uit Oost-Groningen is een dag later vertrokken dan Herman, maar hij nam een wat kortere route door België, waardoor hij gister al in Zuid-Frankrijk aan is gekomen. Hendrik is eergisteren vertrokken uit Saksen-Anhalt maar had Duitsland gisteren nog niet achter zich gelaten.

Doreen daarentegen, waar Hendrik mee heeft gebroed, is al toe aan haar vierde land: via Duitsland, Tsjechië en Zwitserland is ze nu in Frankrijk aangekomen. Hilde blijft vooralsnog aan kop lopen: zij is al halverwege Spanje.

Zweedse kiek Anders is bij de grens van Zwitserland aangekomen en houdt daar nu 4 dagen een stopover. Het lijkt wel alsof hij zich daar aan het voorbereiden is op zijn oversteek van de Alpen. Antonius heeft de Alpen trouwens inmiddels doorkruisd, waarbij hij vlak langs de top van de Matterhorn scheerde. Hij vervolgt zijn reis nu door Noord-Italië.

Vooral de Oostelijke route van Peter is interessant: na door het Westen van Oekraine te hebben rereisd is hij nu in Roemenië aangekomen. Het lijkt erop dat hij de Middellandse zee vanaf Griekenland zal oversteken. Niet verkeerd!

26-08-2022

Alle Zweedse zenderkieken op migratie waarvan Peter naar Oekraïne!

Het hek van de najaarstrek is nu echt van de dam bij de grauwe zenderkieken! Na Doreen en Hilde zijn de afgelopen dagen alle drie de Zweedse mannen Anders, Gösta en Peter uit Öland vertrokken, en man Antonius uit de Hellwegbörde. Dat betekent dat al meer dan de helft van de gezenderde grauwe kieken onderweg is.

Anders was de eerste gezenderde kiekendief die Öland verliet. Op 21-08 vloog hij de Baltische zee over naar Polen. Twee dagen later ging hij de Duitse grens over bij Frankfurt. De afgelopen nacht heeft hij geslapen in het Zwarte Woud. Net als in voorgaande jaren, vloog oud bekende Gösta rechtstreeks naar de kust van Duitsland vanaf Öland. Inmiddels is Gösta voorbij Keulen en kan hij Duitsland elk moment achter zich laten. Peter verliet Öland op dezelfde dag als Gösta (22-08), maar neemt een veel oostelijkere route. Afgelopen woensdag kwam hij langs de Poolse hoofdstad Warschau en vanochtend heeft hij Oekraïne bereikt.

Antonius heeft, nadat zijn nest in de Hellwegbörde werd gepredeerd, meerdere uitstapjes gemaakt naar Oost-Duitsland en Beieren. Op 24-08 is hij dan echt begonnen aan zijn najaarsmigratie, en nog diezelfde dag is hij Frankrijk binnengekomen. Daar heeft hij een nachtje doorgebracht in een bos dichtbij de stad Nancy. Het leek er op dat hij toen verder zou vliegen naar Zuid-Frankrijk, maar in plaats daarvan boog hij af naar het zuidoosten en koos hij toch voor een route via Zwitserland. Gisteren stak hij het meer van Neuchâtel over en het lijkt erop dat hij zich nu richting de Alpen beweegt.

Hilde in inmiddels al in Zuid-Frankrijk aangekomen en heeft een flinke voorsprong op Doreen, die na een stopover van 8 dagen in Tsjechië weer terug is gekomen naar Duitsland.

21-08-2022

De vrouwen bijten het spits af richting het zuiden

Vorig jaar konden we alleen grauwe mannen volgen, maar dit jaar maken ook weer twee vrouwen onderdeel uit van de groep gezenderde grauwe zenderkieken. Zij bijten het spits af van de najaarstrek dit jaar. Beide vrouwen zijn al begin augustus vertrokken uit hun broedgebied in Saksen-Anhalt. Hilde, die in het oosten van Saksen-Anhalt broedde, heeft daarna een tussenstop gemaakt van 11 dagen in het noorden van Thüringen. Op 17-08 is ze serieus vertrokken. Het lijkt meteen al duidelijk dat zij de oversteek naar Afrika vanaf het Iberisch schiereiland zal maken: op 19-08 bereikte ze de Franse grens en vanaf daar beweegt ze zich in zuidwestelijke richting. Ze vliegt nu langs het Juragebergte.

Doreen, die wat westelijker broedde dan Hilde, heeft een andere route voor ogen. Zij is juist in zuidoostelijke richting vertrokken na haar 3-daagste stopover in Mecklenburg. Op 16-08 ging ze de grens van Duitsland over bij Görlitz. Ze vloog welgeteld een half uurtje door Polen en kwam daarna het noorden van Tsjechië binnen. Sinds 16-08 pauzeert ze daar. Eerst hing ze rond bij het vliegveld van het stadje Mnichovo Hradiště. Één nacht sliep ze op zo’n 400 meter afstand van de landingsbaan. Daarna is ze verplaatst naar wat akkers aan de andere kant van het stadje.

De gezenderde mannen doen het rustiger aan en zijn nog niet vertrokken uit hun broedgebieden.

20-08-2022

Start najaarstrek grauwe kiekendieven 2022

De najaarstrek van grauwe kiekendieven richting hun Afrikaanse wintergebieden is weer van start! Dit jaar kunnen we de trekroutes van negen mannetjes en twee vrouwtjes met GPS-GSM-zenders volgen. Hiervan zijn twee oud bekenden die werden gezenderd in 2020 en 2021 en negen nieuwe zenderkieken uit het afgelopen broedseizoen.

Dit jaar hebben wij twee mannetjes uit de Nederlandse broedpopulatie gezenderd; één in Groningen en één net over de grens in Drenthe. Daarnaast zijn opnieuw twee mannetjes op het Zweedse Oostzee-eiland Öland gezenderd, in samenwerking met de Provincie Kalmar (Länsstyrelsen Kalmar), de Universiteit Kalmar (Linnaeus University) en de lokale kiekendievenbeschermers (Lees hier meer over de vangactie op Öland in 2022). In de Duitse Hellwegbörde (Noordrijn-Westfalen) is weer een mannetje gezenderd, in nauwe samenwerking met de lokale “Arbeitsgemeinschaft Biologischer Umweltschutz” (ABU) in Soest (Lees hier meer over de eerdere vangactie in 2021). Als vierde gebied is dit jaar de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt erbij gekomen, waar wij in samenwerking met de BUND Sachsen-Anhalt en de Vogelschutzwarte Steckby vier grauwe kiekendieven gezenderd hebben. In datzelfde gebied werden in 2012-13 vier grauwe kiekendieven van (inmiddels ouderwetse) satellietzenders voorzien (lees hier meer, p. 81-86).

Kennismaking najaar 2022

Groningen (NL)

Harm Engel

Harm Engel heeft in Oost-Groningen gebroed en daar minstens één jong tot uitvliegen gebracht.

Herman

Herman broedde in Drenthe en had twee uitgevlogen jongen. Hij was al geringd toen wij hem in juli van de zender voorzagen; hij is in 2019 in Noord-Frankrijk geboren, ongeveer 450 km van zijn broedlocatie van dit jaar.

Öland (SE)

Anders

Anders is broedvogel op Öland en had zijn nest in een luzerneperceel niet ver van een kokmeeuwenkolonie, hij werd in juni van een zender voorzien.

Peter

Peter is ook broedvogel op Öland en broedde gelijk aan Anders in een luzerneperceel en werd in juni gezenderd.

Saksen-Anhalt (DE)

Hendrik

Hendrik was gepaard met Doreen en heeft succesvol in een tarweperceel in de Altmark in Saksen-Anhalt gebroed.

Doreen

Doreen heeft samen met Hendrik in de Altmark gebroed. Begin augustus is zij al uit het broedgebied vertrokken, eerst naar het noordoosten, waar zij een kleine tussenstop in Mecklenburg maakte. Op 14-8 is zij daar vandaan verder gegaan.

Matthias

Matthias zijn nest lag in 2022 op maar 1 km afstand van die van Hendrik en Doreen. Ook hij heeft zijn jongen tot uitvliegen gebracht. Ook hij was net als Herman al geringd toen hij werd gevangen; hij werd in 2014 in de Duitse deelstaat Brandenburg geboren.

Hilde

Hilde broedde in 2022 in het oosten van Saksen-Anhalt. Zij is op 4-8 vertrokken en maakt sindsdien een stopover in het noorden van Thüringen.

Hellwegbörde (DE)

Antonius

Antonius was een van de eerste grauwe kiekendieven die in het voorjaar 2022 in de Duitse Hellwegbörde aankwamen, zodat wij hem al eind april konden uitrusten met een zender. Zijn nest werd helaas in juni gepredeerd, waarna hij meerdere grote trips naar Oost-Duitsland en Beieren maakte.

Oud bekenden

Öland (SE)

Groningen (NL)

Gösta

Gösta is in 2020 op Öland gezenderd en heeft daar ook dit jaar weer gebroed.

Durk

Durk is in 2021 in Oost-Groningen van de GPS-zender voorzien. In 2022 heeft hij geen broedpoging gedaan,  maar bleef wel het hele broedseizoen in Oost-Groningen, met enkele uitstapjes over de grens naar Duitsland.