MIGRATIEONDERZOEK (ZENDERS)

Grauwe Kiekendieven in Nederland (Provincies Groningen en Flevoland), in Denemarken, Duitsland (Noordwest-Duitsland en sinds de zomer van 2010 ook in de voormalige DDR ten oosten van Berlijn) en in Oost-Europa (Polen en Wit-Rusland) worden sinds 2005 uitgerust met ultramoderne lichtgewicht satellietzenders, de zo genaamde Platform Transmitter Terminals (PTT’s) van 9.5 en 12.0 gram.
Kijk voor de laatste update van de satellietroute van de Grauwe Kieken 2010-2011, waar dagelijks de acht nieuwe zenderkieken en vijf oude bekende kieken de Route 2010 – 2011 gevolgd kunnen worden.

Over het nieuwe onderzoek met dataloggers – dat in 2009 in samenwerking met de UvA is gestart – volgt in een later stadium meer informatie op deze site.

Dankzij deze moderne technieken weten we een stuk meer over de jaarrond-ecologie, migratie, stop-over, overwintering en mortaliteit van de Grauwe Kiekendief. Door dit fascinerende onderzoek is de Werkgroep in staat haar internationale beschermingsstrategie beter te onderbouwen en is tevens veel kennis verworven over migratiestrategieën en overwinteringsproblematiek.